Иван Гешев: Очаквам атаката  срещу мен да продължи
2

Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. „Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът“, каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него.

„Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества да заеме поста главен прокурор. Има необходимата подготовка, спазва изискванията на Етичния кодекс на магистратите. Не е накърнявал общественото доверие и независимостта на съдебната власт“, гласят заключенията на доклада. Гешев е "колегиален, толерантен и диалогичен", е становището и на ресорната комисия към ВКП, както и на много от колегите му прокурори и следователи. Отзивите за неговите нравствени качества и от страна на Инспектората на ВСС също са положителни.

"Демонстрира уважение към правото и не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност", гласи още докладът на Комисията.

В документа, освен позитивните констатации, са включени и сигналите на част от противниците на номинацията на Иван Гешев. В сигналите им се съдържат интерпретации на реплика на Иван Гешев в интервю за БНТ, според които той "не отговаря на изискванията за главен прокурор, защото не признава разделението на властите".

„Едно мое изречение е извадено от контекста и това беше очаквано. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено. Държавната власт произтича от народа и се осъществява от 3 независими власти, които се намират във взаимна връзка и си сътрудничат. Трябва да се изграждат мостове, а не да се издигат стени“, заяви пред кадровиците на Темида Гешев. Той бе попитан и за мнението му на какво се дължат атаките срещу него, както и срещу цялата процедура за избор на следващ главен прокурор.

"Това се дължи на работата на прокуратурата от последните години, която засегна политически, икономически и чисто криминални интереси. Всички сигнали, които са ми известни, са приключили. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали, нямам причини да се притеснявам“, каза Гешев.

Докладите на двете комисии - КАК и КПЕ - ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия на 9 октомври, когато кадровиците ще се произнесат и относно допустимостта на кандидатурата му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.