Гешев: Да се отнема превозното средство при пияни и дрогирани шофьори

Гешев: Да се отнема превозното средство при пияни и дрогирани шофьори

Да бъде отнемано моторното превозно средство, независимо чия собственост е то, когато водачите в него са засечени с алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотици.

Това е експертното предложение, с което главният прокурор Иван Гешев сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. То бе представено от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни, че в последните години се наблюдава огромен ръст на инцидентите, причинени от пияни и дрогирани водачи. За 2015 г. те са били едва 90, а за 2019 г. са над 3000.

По думите на Милева предвидените наказания в Наказателния кодекс за престъпления по транспорта невинаги съответстват с високата обществена опасност и не гарантират справедливост за жертвите и семействата им. Те се квалифицират като престъпления по непредпазливост, въпреки че са извършени след употреба на значително количество алкохол или със скорост, в пъти по-висока от разрешената, което води до умисъл на водача.

"В тази връзка и предвид настъпилия тежък пътен инцидент с журналиста Милен Цветков, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт – министър-председателят Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на сега действащия НК.", заяви Милева.

Предложението на Гешев включва и наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор при причиняване на умишлена смърт на 1 или повече лица - при управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 2 промила, при управление на превозно средство след употребата на наркотици, при неправоспособност и при превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час. В тези случаи и при всички случаи на водачи, седнали зад волана след наличие на 1,2 промила алкохол в кръвта или употребили наркотични вещества, ще се изземва превозното средство, което са управлявали, независимо чия собственост е. 

"Според сега действащия Наказателен кодекс, в полза на държавата се отнемат средствата, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на дееца. В тази връзка главният прокурор е указал на наблюдаващите прокурори при образуването на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, незабавно да се предприемат действия по изземването на моторните превозни средства и сезирането на съответния компетентен съд с оглед на налагането на запор и бъдещето обезпечение и отнемане в полза на държавата.", обясни Милева.

Обвинител №1 е създал и работна група, която да анализира съдебната практика по транспортните престъпления с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемането на тълкователно решение. 

"С този пакет от мерки Прокуратурата на Република България цели да постигне по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества.", допълни Сийка Милева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.