Иван Димитров: Липса на контрол доведе до проблема с ТЕЛК

Иван Димитров: Липса на контрол доведе до проблема с ТЕЛК

Ощетяват се много болни хора за сметка на други

Проблемът на хемодиализата във Видин е старата водоочистваща система, коментира пред "Монитор" председателят на Федерация „Български пациентски форум“.

- Г- н Димитров, преди броени дни прокуратурата оповести данни от проверки в ТЕЛК-овете, от които става ясно, че жителите на цели селища са с решения на комисиите за висока степен на инвалидност. Така например жена, която по документи е с 93% слепота, работи като шивачка. Действително ли има толкова много болни хора, или корупционните практики в тази сфера са твърде много?

- Факт е, че българите са едни от най-болните в Европейския съюз, и то не само по документи. Факт е обаче и че всички виждаме по улиците и паркингите скъпи автомобили със стикери за инвалидност. Колкото до ТЕЛК-овете Националният пациентски форум разполага с много сигнали, че в последните години комисиите намаляват оценките на наистина болни хора. В същото време решения за високи степени на инвалидност получават хора, които не са чак толкова болни. Злоупотреба има. Тя е от компетенциите на прокуратурата и съда. Аз лично смятам, че ТЕЛК-овете ощетяват много наистина болни хора за сметка на други, които не са чак в толкова лошо здравословно състояние. Въпросът е, че последните са свързани с корупционни практики. Като пациентска организация сме проследявали включително със скрити камери как работи една ТЕЛК комисия в малък град.

- Какво показаха скритите камери?

- Показаха как лекарите от комисията неглижират хора, които наистина бяха в много тежко здравословно състояние, отнемаха проценти от решенията им. Това може да се промени, има какво да се направи, за да не бъдат ощетявани наистина болните хора. Ние отдавна апелираме за това.

- Как може да се постигне това?

- Всичко е въпрос на политическа воля. Няма какво да се измисля, хората в цивилизована Европа са го решили, там спекула с инвалидността и заболяванията на пациентите няма. У нас от години това не се случва. Всички гледаме и слушаме как определени групи хора от етносите са привилегировани и получават добри ТЕЛК-ове. Единствено и само в компетентността на политиците е нещата да се случват така, както трябва. За да не става така, че човек с ампутирани крака да няма къде да спре, защото на инвалидното място е паркирал скъп автомобил.

- Можете ли да посочите страни, в които определянето на степента на инвалидност е по такъв начин, че не предизвиква подозрения сред обществото и не създава възможност за некоректни практики?

- Системата работи перфектно във всички западноевропейски държави. В Източна Европа също се работи прецизно, например Литва, Латвия и Естония. Там не можеш да се промъкнеш в системата, даваща решения за облекчения на тежко болните и инвалидите. Хората, имащи нужда от специални грижи и условия, са обезпечени по такъв начин, че им се покриват включително пътуване с такси, полет със самолет веднъж или няколко пъти в годината. За да осигури държавата такива възможности, преди това законодателят е направил така, че всяка измама попада под строгите удари на закона.

- Обсъждаше се трудовата и медицинската експертиза в ТЕЛК-овете да бъдат разделени, но това не се случи. Имате ли обяснение защо?

- Много пъти през годините сме се опитвали да направим така, че държавните структури да заработят в полза на нуждаещите се. Не една и две добри идеи започват с дебат и обществено обсъждане и с това приключват. Може би се чака времето, когато тази тема да бъде поредният PR. Лошото е, че в това време на бездействие решенията от ТЕЛК на много от пациентите закъсняват, не се разглеждат, а голяма част от тях разчитат само на средствата, които им се отпускат срещу тях, защото не могат да работят. Друг е въпросът, че дори да получат решение, хората получават парите си много късно.

- Покрай ТЕЛК-овете тези дни позабравихме проблема с остарялата апаратура и неквалифицирания персонал за поддръжка на техниката във видинската хемодиализа, за който „Монитор“ писа още на 22 октомври. Защо въпреки наливаните пари за нова апаратура на много места системата не сработва?

- Голяма грешка е да казваме, че Министерството на здравеопазването дава много пари за хемодиализните центрове в страната. Здравните власти са длъжници на тези хора, защото от десетилетия не се влагат средства в технология, по която се работи в цяла Европа и която е в полза на пациентите. В 90% от държавните болници и тези с държавно участие техниката е остаряла морално, но хората няма къде да отидат, нямат възможност за избор. Оказва се, че те стават крепостни на вехтата техника. Тя дори не им помага, случва се и да ги увреди, не малко от тях губят живота си. Проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ във Видин показа, че оплакванията и сигналите на хората са напълно основателни. Констатациите от нея са ясни още от месец октомври миналата година, но те все още така и не виждат бял свят. Там не само апаратурата е остаряла, но няма и специалисти, които да я поддържат – двама от назначените са радиотехници, а третият е локомотивен техник. Аз по образование също съм локомотивен машинист, но това не ме прави компетентен да поправям медицинските машини. Контролът от страна на държавата е занижен тотално. Как иначе да си обясним, че във видинската хемодиализа работят хора, на които там не им е мястото.

- Държавата обаче съвсем скоро ще започне подмяната на апаратурата и обновяването на центровете в страната.

- Да, обяснява се, че от 14 апаратите ще станат 7, но нови. Те обаче няма да са достатъчни за пациентите на видинската хемодиализа. Водоочистващата система, която е голям проблем, няма да бъде подменена.
- Във Видин някои говорят, че проблемът с хемодиализата се преекспонира, за да се даде разрешение за разкриване на нова, частна. Така ли е?

- Хемодиализните центрове в Европа и света са частни. В страните от ЕС си дават сметка, че на държавата ще излезе по-скъпо, ако те са нейни. Например апаратурата трябва да бъде сменявана на всеки три-четири години в зависимост от натовареността им. Затова тази дейност е отдадена на частни структури, а държавата заплаща за лечението на пациентите, тъй като хемодиализната дейност навсякъде в Европа се осигурява от държавата. Няма проблем и у нас частният бизнес да прави такива центрове, като държавата заплаща за нея. Така ще има реална конкуренция, а пациентът ще реши къде иска да отиде. Към момента има десетина хемодиализи в страната, които не са държавни. Вижда се, че и качеството на лечение в тях е много по-добро от държавните. В Монтана например има и държавна, и частна. Хората ходят там, където им харесва, и това не смущава никого. Няма значение каква собственост е дадено здравно заведение, важното е да осигурява адекватна и качествена медицинска услуга.

- Споделяте ли виждането на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че „няма нито една частна болница, която да е създадена да решава медицински потребности, а са създадени, за да печелят”?

- Такова изказване е несериозно. И частните, и държавните болници са търговски дружества и са равнопоставени пред законите в страната. Това изказване дойде доста нелепо. Налагало ми се е като пациент да бъда и в държавна, и в частна болница. Факт е, че частните болници предлагат по-добри условия, по-нова апаратура, хора, заинтересовани да работят на нея и да са полезни на болните. Държавата в лицето на НЗОК сключва договор и плаща по един и същ начин и на едните, и на другите лечебни заведения. Това, че хората все повече предпочитат частните, а държавните се опитват да оцеляват, не бива да е повод за коментар. И сред едните, и сред другите има много добри, и сред едните, и сред другите има и по-лоши, което е въпрос на мениджмънт.

Визитка:

Иван Димитров е роден през 1968 г. в град София

Детството и юношеството прекарва отдаден на любимата си игра – футбола

Завършил е полувисш институт по транспорт

Председател е на Федерация „Български пациентски форум“

Бил е член на Надзорния съвет на НЗОК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.