Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс

Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс. Това заяви в интервю за "Панорама" председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

"Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт.", каза тя. Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя.

И добави: "Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС".

По думите й последните дни са много динамични и живи в българския парламент. Успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева. Според нея е трябвало търпимост на всички в този парламент и в тези дни, в които са работили усилено.

"При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение", заяви Митева относно промените в Изборния кодекс.

Призна, че има препоръки на Венецианската комисия и самата тя е посочвало този едногодишен срок, но сегашните промени не били свързани с промяна на изборната система или с граници на изборни райони.

"Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много" , допълни Митева. За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.

"Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.
Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че, нека да не се спекулира с това", подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет.

"Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване", допълни председателят на НС.
На въпрос защо не са приети поправки за за мажоритарния вот, Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие.

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева. За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Виждате, че когато водя заседанията проявявам търпимост и изчаквам всеки да се изкаже, заяви в заключение председателят на 45-тия парламент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.