0

И зумрудените очи на талантливата Ива Караманчева са в състояние да убедят скептиците, че вълшебството съществува. В първия си моноспектакъл – „Продавач на чудеса“ по едноименния разказ на Габриел Гарсия Маркес, актрисата забърква силна драматична и иронична отвара от историята на Блакаман Лошия – малко нещо чародей, малко нещо шарлатанин и измамник, и неговия ученик и асистент Блакаман Добрия, който в случая е приел харизматичния образ на Ива.

Изумрудените очи на талантливата Ива Караманчева са в състояние да убедят скептиците, че вълшебството съществува. В първия си моноспектакъл – „Продавач на чудеса“ по едноименния разказ на Габриел Гарсия Маркес, актрисата забърква силна драматична и иронична отвара от историята на Блакаман Лошия – малко нещо чародей, малко нещо шарлатанин и измамник, и неговия ученик и асистент Блакаман Добрия, който в случая е приел харизматичния образ на Ива.

Режисьор е Светозар Кнезовски, доскоро познат като ъндърграунд артист, а от известно време – и мениджър на клуб The Art Foundation на ул. „Дякон Игнатий“ 19, където се играе моноспектакълът. За да е отварата още по-въздействаща, усещането за свръхестественост, типично за латиноамериканската литература, е подправено с встъпление от заклинанията на трите вещици от трагедията „Макбет“. Принципът, на който работят майсторите на чудеса и по времето на Шекспир, и в магическия реализъм на колумбиеца явно е сходен: почти равни дози митология, изненада, докосване до паранормалното, страх пред необяснимото...

„Продавач на чудеса“ е история за обич и омраза, за подчинение и отмъщение, което може да се превърне в най-страшното и вечно наказание – да не можеш никога да умреш... Магичният свят на колумбиеца ще продава или подарява чудеса, докато има кой да се реди за тях и да им вярва. Тоест – завинаги. А рефлективната и динамична интерпретация на Ива Караманчева прави спектакъла енигматично малко бижу, достойно за сандъка с мистерии на Блакамановците... Сценографията е на Весела Вълчинова-Тошкова, музиката – на Петър Йорданов-Бъни. Идеята на режисьора Кнезовски е да постави 10 разказа на Маркес като 10 моноспектакъла, обединени под названието „Макондо“. Неговият „Светицата“ бе първият, „...Чудесата“ на Ива – вторият... Той ще се играе тази вечер от 19.30 ч.