ИТН склонни за скок на пенсиите от октомври, но след разчети

ИТН склонни за скок на пенсиите от октомври, но след разчети

От 1 октомври при всички случаи ще има решения в пенсионната сфера, които ние ще подкрепим. Това коментира  депутатът от БСП Георги Гьоков след среща с ИТН по социалната политика, съобщава БТА. От думите му стана ясно, че от ИТН вероятно ще подкрепят вдигане на минималните пенсии от 1 октомври, но първо ще направят разчети за това.

Още при първите консултации стана ясно, че от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП искат преизчисляване на пенсиите сега, докато от ИТН искат това да стане от догодина.

По думите на Гьоков обаче хората трябва да правят разлика между вдигане на минимална и максимална пенсия и преизчисляване на пенсии.  Той коментира, че решения в социалната сфера ще има, дали това ще са точно предложенията на служебното правителство предстои да видим, но при всички случаи ще има действия в тази посока.

"От ИТН твърдят, че до края на годината с този бюджет, приет от ГЕРБ, няма как да се направи преизчисление на пенсиите, но се ангажират с цялостна реформа в пенсионната система, вкл. и преизчисляване на пенсиите от 1 януари", каза Гьоков. "Ние ги предупредихме, че нашето желание е това да се случи по-рано. Отговорът беше, че ще направят разчети и ще видят какви са възможностите", обясни той. И добави: "След днешните разговори намирам, че насреща ми стоят едни хора, с които може да се разговаря по социалните политики, за разлика от съпротивата, която срещахме за всяко наше предложение от управляващите до момента".

Гьоков водеше преговорите на левицата с ИТН по социалната политика. Малко по-рано през деня подобно условие бе поставила и Мая Манолова от ИБГНИ - минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври. Тя дори поясни, че имало съгласие от страна на ИТН това да се случи. Сега Гьоков уточни, че тепърва обаче ще се преговаря какво да е преизчислението и с колко пари.

БСП и ИТН имали и общо виждане да разрешат по-широки инвестиции на фондовете за втора пенсия, добави той.

Иначе по-рано, на влизане на срещата в НДК, Гьоков поясни, че са впечатлени сме от това, че има промяна в позицията на ИТН и ще има разговори с всички партии. "Ние ще говорим по въпроси, свързани със социалната политика. Ще представим нашата програма, ще чуем тяхната и ще видим къде съвпадат и се различават", каза той. По думите му много от приоритетите на двете страни съвпадат, но друг е въпросът кой си държи на обещанията и кой – не. Той уточни, че това са предварителни разговори и има време до генералното решение. Депутатът от левицата изрази мнение, че след като останалите срещи за разговори по сектори минат, ще има една обобщаваща среща между двете страни, в която всеки ще представи отново нещата, от които не може да отстъпи и тогава ще излезем с изявление кое приемаме и кое – не, и дали ще подкрепим или не.  „Нужни са компромиси, но до каква степен – ще решим в разговорите ни, както и в органите на БСП - Националният съвет на БСП също трябва да се произнесе”, каза още Гьоков.

„В интерес на Българите е да има правителство, защото трети избори ще дойдат в повече на българския народ”, смята социалистът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.