ИТН предлага 18 мерки за устойчиво развитие на енергетиката

ИТН предлага 18 мерки за устойчиво развитие на енергетиката

"Има такъв народ" предлага програма от 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата, обявиха на пресконференция от партията, цитирани от БНТ.

8 от мерките са посочени като приоритетни. Сред тях е приложение на механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени.

"Средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределяне на печалбата на свръхпечеливши държавни предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете, собственост на НЕК", посочи Иван Хиновски.
Mеханизмът, който трябва да се приложи, е директни ценови компенсации на закупената на борсата електроенергия от бизнеса. Тази мярка ще даде незабавен и директен ефект върху конкурентоспособността на дружествата. Други европейски страни вече субсидират бизнесите си, което прави българският производител по-неконкурентоспособен, посочват от ИТН.

Сред другите изброени като приоритетни мерки е разработване, обществено обсъждане, приемане и приложение на Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната в европейската схема за ползване на енергийни помощи.

Има посочени и 10 средносрочни мерки. Сред тях - разработване и изпълнение на 3-годишна пътна карта за пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия: промени в нормативната база, институционални промени, подготовка и информиране на битовите потребители за механизма на преминаването им към свободния пазар. Има и мярка разработване от екип енергийни експерти за промени в Правилата за търговия на БНЕБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.