ИТН иска електронно гласуване, ДБ и 3-минутен стандарт за услуги

Идея: Премахване на хартиените документи

ИТН иска електронно гласуване, ДБ и 3-минутен стандарт за услуги

Електронното гласуване е един от основните приоритети, които обсъждаха партиите при преговорите между ПП, ИТН, ДБ и БСП.

От партията на Слави Трифонов поискаха освен е-вот, но и министерство за дигитализацията, защото за тях това е приоритет. Според Любомир Каримански в това ново ведомство трябва да влезе и досегашната Държавна агенция "Електронно управление“, която именно сега има за задача да подготви пилотната платформа за електронно дистанционно гласуване, но се бави вече 2-ра година. От ИТН са за и намаляване на бюрокрацията и участие на гражданите на всички управленски нива. Те иска облекчен режим на гражданите за електронни услуги, подобряване на качеството на услугите и по-добри условия за бизнес, за да се привлекат нови инвестиции.

На свой ред ДБ поискаха стандарт от три минути за постигане на услуги, центърът за данни трябва да е на едно място в администрацията, а всички други да работят с тях. Оптимизация при вписване на имот или издаване на лични документи чрез премахване на разнасянето на документи е една от мерките, които ДБ предлага. Другата е заявяване на всички услуги по електронен път. В тази връзка се иска и  отпадане на печатите и всички хартиени документи, включително стикери и талони, трудови книжки. „Медицинските картони, трудови книжки, талоните, стикерите за годишен преглед на автомобилите също трябва да отпаднат напълно. Няма нужда да лепим неща и да носим хартийки, след като може да се провери електронно", коментира Божидар Божанов от ДБ. Сред другите предложенията е и електронно правосъдие, като се съберат системите в една, както и пилотно въвеждане на електронното гласуване. В тази връзка ДБ поискаха възможност частни фирми да се включат в издаването на електронните идентификации в България, а те да са интегрирани в личните карти. Именно въвеждането на електронната идентификация пък е от значение и за пускането на електронното гласуване. Наред с това те искат отпадане на най-често използваните удостоверения и замяна с вътрешни административни услуги и данните от регистрите да са налични в реално време.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.