Италия забрани със закон да удариш жена дори с цвете

Италия забрани със закон да удариш жена дори с цвете

Вече в Италия наистина не можеш да удариш жената дори с цвете, освен ако не искаш веднага да се озовеш зад решетките – така медиите на Апенините обясниха същността на приетия от парламента закон срещу насилието върху нежния пол.

Озаптяващият мъжката агресивност нормативен акт се нарича „Червен код“ и негов автор е министърката на правосъдието - известната адвокатка Джулия Бонджорно. Тя е също така активистка на партията „Лига“ на вицепремиера Матео Салвини и наблюдателите на авторитетните вестници определиха закона като заявка за все по-голяма подкрепа от страна на италианките на влиятелната политическа формация.

Като основен мотив за приемането на „Червен код“ Джулия Бонджорно е вписала страховитото нарастване през последните години в страната на посегателствата срещу нейната нежна половинка. Защото илюстриращите тези посегателства статистически данни са наистина впечатляващи и тревожни - само през 2018 г. за съжаление са били убити от настоящи и бивши съпрузи, от любовници или изнасилвачи 106 жени. В същото време близо 50 хиляди италианки са се оплакали в полицията, че са били тормозени, преследвани, бити, изнасилвани и т.н. А досега действащите нормативни актове според министърката са били направо толерантни към насилниците, тъй като са предвиждали нищожни наказания или са позволявали съдебните дела да се проточват до безкрайност.

В интерес на истината новият закон е наистина безмилостен към всеки мъж, който само вдигне ръка на жена, била тя законно съпруга, гадже или непозната. Например решетките за изнасилване се увеличават от сегашните 5 – 7 години до 12 години, за преследване (т.нар. стокинг) ще се лежи до 6 г., за домашно насилие – от 3 до 7 г., като те могат да бъдат и повече, ако съпругата е бременна или е унижавана пред малолетни. Любопитното е, че „Червен код“ въвежда и признава няколко нови престъпления, за които също ще бъдат налагани сурови наказания. Първото е „обезобразяване с киселина“, за което са предвидени до 14 г. затвор, а при смърт на жертвата и доживотен пандиз. Другото престъпление е “revenge porn” или качването в интернет на порно снимки и видеоматериали на партньорката с цел отмъщение – за него са предвидени от 1 до 6 г. затвор, плюс 15 хил. евро глоба. До 6 г. решетки пък се полагат за комбиниран „насилствен брак“ - третото нововъведено престъпление.

Важен детайл от закона е увеличаването на сроковете за оплакване в полиция от жертвите – вече то може да бъде внасяно от 6 до 12 месеца след извършване на престъпното деяние. Като силите на реда се задължават незабавно да информират прокуратурата и потърпевшата да бъде изслушана от магистратите в рамките на максимум 3 дни. След това съдебното производство срещу насилника трябва да бъде извършвано по съкратената процедура с цел бързото налагане на наказанието.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.