0

Д ори в неделя Италия да победи във финалния мач на Европейското първенство на лондонския стадион „Уембли“, ликуването на жителите й по улици и площади едва ли ще бъде по-лудешко и красиво от това през изминалата нощ. Защото по всеобщото признание на специалисти и запалянковци срещата с Испания бе тежка, мъчителна, с неприятни обрати и естествено извоюваната в края на краищата победа бе за всички от сладка, по-сладка. И когато тя стана реалност някъде към полунощ целокупната Италия избухна в неописуем екстаз от футболните си герои, който я държа будна и ликуваща до сутринта.

Дори в неделя Италия да победи във финалния мач на Европейското първенство на лондонския стадион „Уембли“, ликуването на жителите й по улици и площади едва ли ще бъде по-лудешко и красиво от това през изминалата нощ. Защото по всеобщото признание на специалисти и запалянковци срещата с Испания бе тежка, мъчителна, с неприятни обрати и естествено извоюваната в края на краищата победа бе за всички от сладка, по-сладка. И когато тя стана реалност някъде към полунощ целокупната Италия избухна в неописуем екстаз от футболните си герои, който я държа будна и ликуваща до сутринта.

Ярко свидетелство за позитивните вълнения и опиянението на цял един народ са първите страници на сутрешните вестници, които величаят стореното от избраниците на Роберто Манчини на лондонския стадион. Като най-оригинален и приятелски злъчен към победените испанци е спортният всекидневник „Гадзета дело спорт“, който е изписал с едри букви на първата си страница прочутия на Иберийския полуостров зов за веселба и купон „Фиеста!“. Тоест ще празнуваме ние и за ваша сметка, след като ни мъчихте над два часа, ама в края на краищата ви разбихме. Може би поради липсата на време заради късния час за подготовката за печат на спортната библия, коментарите на победата са малко, като се набляга на едро изписаните възторжени заглавия. По-просторен е единствено анализът на мача на постоянния наблюдател на вестника и известен треньор Клаудио Раниери, който не крие възторга си от неспирния възход на италианските национали. В същото време известният спец посочва, че му е трудно да каже кой от двата отбора е бил по-добър на терена и признава, че „адзурите“ е трябвало да се приспособят към тактиката на противника на игра с едно подаване – прословутото „тика-така“, имитирайки я и търсейки пробив в нея. Но едновременно с това Раниери величае победата и като съвсем заслужена, и като истински реванш за двете загуби на италианските национали пак от испанците и пак на европейски първенства – на четвъртфинала през 2008 г. и на финала през 2012 г. що се отнася до гола на Федерико Киеза, прочутият треньор го класифицира като „извънземен“, а приписва заслугата за елеминирането на испанците най-вече на наложения от Роберто Манчини колективен стил на игра. Накрая на налази си Клаудио Раниери обобщава с весел тон, че в навечерието на Европейското първенство бил предвидил черно на бяло финал на „Уембли“ между Англия и Италия. И може би в сряда вечерта щяла да се сбъдне и втората „половинка“ от прогнозата му!

Впечатляващ е фактът, че поне три авторитетни вестника – „Кориере дела сера“, „Република“ и „Ла Стампа“ резюмират победата като апотеоз на професионализма и всеотдайната игра на окичените с щедри прилагателни национали - „безмилостния Киеза“/голмайстора Федерико Киеза/, „гиганта Джиджо“/вратаря Джанлуиджи Донарума/ и „професор Жоржиньо“ /халфът и страхотен изпълнител на последната дузпа срещу Испания/. Всички медии подчертават колективното пеене заедно с футболистите на „Уембли“ на химна на Италия по улиците и площадите на страната, като се отбелязва, че на много места полицията е спирала движението на моторни превозни средства докато е траело изпълнението. Всички без изключение подчертават и честването на победата от „адзурите“ след последната дузпа с фланелката на контузения в мача срещу Белгия и претърпял сложна операция на ахилесовото сухожилие Леонардо Спинацола.

Заслужава да се отбележи и още един любопитен факт – и медиите, и футболистите на „Уембли“ отдадоха подобаваща почит на напусналата този свят завчера изключително популярна тв-водеща, певица, актриса и голяма футболна фенка - Рафаела Кара. Така например „Гадзета дело спорт“ писа, че на тактиката „тика-така“ на „червените фурии“ „адзурите“ били противопоставили стратегията „тука-тука“. Това е изключително популярен припев от елегантна песен с еротичен заряд на Кара, който навява мисълта за нежно и обсебващо опипване на любимия до теб. „Ла Стампа“ пък изригва на първата си страница с „Карамба, каква победа!“, а „Карамба“ е познато на всички на Апенините възклицание на Рафаела, станало символ на приятна изненада и веселие.

Победата над Испания взриви от възторзи и социалните мрежи между Алпите и Сицилия, като някъде след полунощ из тях стана хит видео със сексапилната тв-гърла Дилета Леота. Хубавицата пееше с пълно гърло парчето на Световното първенство по футбол от 1990 г. “Notte magiche” или “Вълшебни нощи“, което през тези дни е особено популярно на Апенините. Но най-интересното в интерпретацията на знойната красавица бе това, че с китара й акомпанираше нейното сегашно гадже и може би бъдещ жених – асът на турските сапунки и любимец на милиони жени Джан Яман.