0

Д ядо Коледа донесе страхотен и отдавна желан подарък на италианците – занапред те ще могат да си отглеждат и пафкат на воля домашен канабис. Така разпореди Висшият касационен съд в Рим, който постанови в навечерието на Рождество Христово, че отглеждането на трева в къщи за лично ползване не е престъпление. С присъдата си магистратите обориха тезата на противниците на леката дрога, които твърдяха, че дори съвсем самостоятелното й използване от отделния индивид вреди като цяло на общественото здраве.

Дядо Коледа донесе страхотен и отдавна желан подарък на италианците – занапред те ще могат да си отглеждат и пафкат на воля домашен канабис. Така разпореди Висшият касационен съд в Рим, който постанови в навечерието на Рождество Христово, че отглеждането на трева в къщи за лично ползване не е престъпление. С присъдата си магистратите обориха тезата на противниците на леката дрога, които твърдяха, че дори съвсем самостоятелното й използване от отделния индивид вреди като цяло на общественото здраве.

Медиите на Апенините нарекоха решението на третата, последна инстанция в италианското правораздаване, „епохално“ и предвидиха истински „бум“ на засаждането и отглеждането на марихуана. Отглеждане, което според средствата за информация е било осъществявано и досега по тераси, балкони, покриви и мазета просто защото семена със съответните инструкции за сеенето на тревата се продават свободно в интернет и по някои пазари. Но това винаги е било незаконно и наказуемо, като Касационният съд многократно е издавал строги присъди срещу засаждането и пушенето на марихуана. Сега обаче според медиите осъществената от висшите магистрати либерализация на канабиса не само ще окрили досегашните му потайни гледачи и консуматори, но ще подтикне към него и хиляди любопитни, млади и стари хора. Които досега не са опитвали дрогата поради липса на интерес към нея или поради страх от наказание, а вече могат да го правят съвсем спокойно зад домашните стени.

Освен пристрастените към тревата италианци, сега ликуват и защитниците на идеята тя да бъде продавана свободно, според които чрез осъществената й либерализация щял да бъде пресечен малко или много един от най-доходоносните трафици на организираната престъпност между Алпите и Сицилия.