Италия смята реформата в миграционната политика на ЕС за недостатъчна

Италия смята реформата в миграционната политика на ЕС за недостатъчна

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че предложението на Европейската комисия за нова миграционна политика представлява "важна крачка", но все още недостатъчна, към "наистина европейски" подход, предаде АФП.

Пактът за миграцията е важна крачка към истинска европейска миграционна политика. Сега Европейският съвет трябва да съчетава солидарност и отговорност, написа Конте в Туитър.

Нуждаем се от сигурност при репатрирането и разселването: държавите, през които мигрантите са влезли в ЕС, не могат да се справят сами с миграционните потоци от името на Европа, заключи италианският премиер, чиято държава е на първа линия в маршрута на мигрантите, тръгнали от Северна Африка, главно от Либия.

Днес Брюксел оповести реформа в сферата на предоставяне на убежище, която между другото предвижда по-строги правила за връщане на незаконни мигранти, засилен граничен контрол по външните граници и ускоряване на процедурите.

Депутати от италианското антисистемно "Движение "Пет звезди" - един от двата стълба на управляващата коалиция, казаха също, че предложението на Европейската комисия е добра отправна точка, но се нуждае от подобряване.

Италия смята, че ЕС не е проявил нужната солидарност по време на масовото пристигане на мигранти през последните години и се е борил за принципа на автоматично и задължително разселване между 27-те членки на общността, предложение, което Еврокомисията в крайна сметка не прие.

Една от целите на този Европейски пакт за миграцията и убежището е преразглеждане на принципа за възлагане на държавата, в която мигрантът най-напред е влязъл, отговорността да обработва молбата му за убежище.

Този Дъблински регламент - настоящ стълб на европейската система за предоставяне на убежище, продължава да поражда напрежение между 27-те, заради тежестта, която поемат държавите, които географски са на първа линия, като Гърция и Италия, посочва АФП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.