0

М инистерството на икономиката и финансите на Италия реши да почете великия филмов композитор Енио Мориконе със специална монета от 5 евро с неговия лик. Сеченето на парата вече започна в Монетния двор в Рим и тя е включена в т. нар. издание за колекционери – нумизмати.

Министерството на икономиката и финансите на Италия реши да почете великия филмов композитор Енио Мориконе със специална монета от 5 евро с неговия лик. Сеченето на парата вече започна в Монетния двор в Рим и тя е включена в т. нар. издание за колекционери – нумизмати.

Ще бъде в два варианта – 8000 монети ще бъдат от сребро, а 10 000 – двуметални, от сплав от бронз и никел. Продажбата им ще бъде осъществявана в банките, като засега цена не е посочена, но се очаква тя да бъде доста по-висока от номиналната стойност от 5 евро.

Роденият през 1928 г. и починал миналата година световноизвестен композитор и носител на всички възможни големи музикални и филмови награди, като се започне с „Оскар“, е изобразен в едър план на едната страна на парата. Там са също така името на автора на барелефа – популярният скулптор Касол, както и надписът „Италианска република“. От другата страна е обозначението 5 евро, но пък там впечатлява преди всичко изображението на ръцете на маестрото – най-прочутия създател на филмова музика за всички времена, докато дирижира. Може би въображаем световен оркестър от негови колеги и почитатели, а защо не и от небесни ангели?!