Италия разработи бърз тест за имунитет срещу коронавирус

Италия разработи бърз тест за имунитет срещу коронавирус

           Медици и биолози от научно-изследователския център към болничния комплекс „Сан Матео“ в град Павия разработиха бърз и евтин тест за установяване на имунитета на човешкия организъм срещу коронавирус. Резултатът е ясен само след час, цената на измерването е по-малка от пет евро, а за неговото осъществяване е нужна само капка кръв. С новото изобретение на ден могат да бъдат тествани до 500 хил. души, като идеята е получената информация да се вписва в специално лично свидетелство за имунитет, с което да се кандидатства за работа, да се учи, да се пътува и т.н.

            Спорд редица светила на вирусологията италианското изобретение е изключително важно, защото за разлика от разработените досега включително и в Китай подобни тестове, то показва също така дали дадено лице е влизало в контакт с вируса, тоест дали е било заразено, но без сериозни симптоми. За специалистите обаче най-ценното в разработката на учените от Павия е това, че тя дава възможност да бъде установено без грешка организмът на кое лице, излекувано от „Ковид-19“ в болница, у дома или прекарало болестта на крак,  е изградил достатъчно антитела, за да не се разболява отново.  Като принципът на действие на теста е следният: взетата от изследвания пациент кръв се вкарва в нарочно изобретен уред, в който се впръсква и изкуствено синтезирания протеин на „Sars – CoV – 2”. После двата компонента влизат в контакт и след изтичането на нужното за „сблъсъка“ им време лаборантът установява дали протеинът на коронавируса е атакуван от достатъчно за неутрализирането му антитела от кръвта. Единственият малък проблем е този, че докато тестът при лекувани и оздравели лица е лесен, то той става малко по-сложен при асинтоматични хора,  тоест при прекарали леко болестта, защото не се знае дали въпреки имунитета им на ниво, те не продължават да са носители на заразата. Ето защо учените от Павия предлагат на такива лица да се направи също така един носен тампон и ако той е негативен, и при условие, че антителата им са на нужното ниво, съответното свидетелството за имунитет да бъде „разписано“. Като за всеки случай въпросният човек изкара една седмица карантина вкъщи или  се труди на работното си място с маска и на безопасно разстояние.  

            Тестът е бил изпробван на 150 излекувани в „Сан Матео“ от коронавирус пациенти, сред които е и първият заболял от „Ковид-19“ италианец – жител на съседното на Павия градче Кодоньо. Масовото използване на изобретението може да започне след две седмици – време, за което би трябвало да бъде извършена регистрацията на теста в специализираните европейски институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.