Италия обмисля рестарт на икономиката с работниците под 50 г., жертвите растат
3

Италия обмисля рестарт на икономиката с работниците под 50 г., жертвите растат

Сега страната губи на ден по 300 млн. евро заради блокирането на производството

Правителството на Италия възнамерява да разреши на важните за икономиката й промишлени предприятия да започнат веднага работа с цел да се гарантира макар и минимално съживяване на почти напълно замрялото производство.

Според предприемачите в страната това е особено наложително, тъй като в момента страната губи по 300 млн. евро на ден от блокирането на индустрията и съпътстващите я транспортни и всякакви други услуги. Условията за рестартирането на промишленото производство би трябвало да влязат в новия правителствен декрет, който се очаква да бъде обнародван в началото на следващата седмица и който ще постанови   продължаване на карантината с още 15 дни – вместо до 3-ти април, до 18-ти април.

Според италианските медии акцентът в решението за пускането отново в действие на спрени заради коронавируса промишлени предприятия ще бъде поставен върху възрастта на работниците и служителите в тях. Които трябва да бъдат до един под 50 години или на възраст, която прекарва по-леко заразата и при която смъртните случаи са почти нулеви – по-малко от 1жертва на 10 хиляди заразени. Разбира се, преди да се рестартира производството, ръководителите на фабриките и заводите трябва да пресметнат всички рискове и да ги минимализират, защото за съжаление заразата продължава да се вихри с пълна сила. Освен това преди да отворят отново врати, предприятията трябва да направят щателен мониторинг на персонала си и да се оборудват с всички гарантиращи сигурността му инструменти – предпазни маски и престилки, тампони,  разстояния за общуване и т.н..  Ако не го сторят, те ще останат затворени, като във вземането на решението за това трябва да участват задължително и синдикатите. Що се отнася до работниците и служителите над 50 години и до пенсионна възраст –  те ще бъдат постепенно интегрирани в производството в зависимост от годините им и стихването на заразата. Онези от хората над 50 години, които могат да изпълняват задълженията си вкъщи – мениджъри, счетоводители, кадровици и др., ще с върнат към обичайните си задължения с отварянето на предприятията, но в домашни условия, докато другите би трябвало да изчакат включването им в производството на манимална заплата.  

Ако се вярва на изтеклата от правителствения дворец „Киджи“ информация, в основата на плана на кабинета на Джузепе Конте за незабавен рестарт на икономиката в условията на карантина и в частност на промишлените предприятия било проучване на млади икономически анализатори от Университета в Болоня и Търговския университет „Луиджи Бокони“ в Милано.       

Броят на починалите от коронавирус в Италия надхвърли 10 хиляди души

Що се отнася до заразата с коронавирус, добрите новини в Италия са две. На първо място броят на напълно излекуваните в рамките на 24 часа на практика се е утроил – от 589 през предишното денонощие те са станали 1434 души. На второ място намаляват починалите от коронавирус – днес те са 889, докато вчера бяха 969, но с тези жертви на заразата броят на покосените от нея в Италия вече е над 10 хиляди или по-точно 10 023-ма души. Иначе броят на новите заразени в рамките на 24 часа остава почти същия като през предишното  денонощие -  5974 вчера при 5959 ден преди това.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.