0

М инистърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца подписа заедно с колегите си от Германия, Нидерландия и Франция общоевропейски договор за производството на 400 млн. дози от известната като италианско-английска ваксина срещу коронавируса.

Министърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца подписа заедно с колегите си от Германия, Нидерландия и Франция общоевропейски договор за производството на 400 млн. дози от известната като италианско-английска ваксина срещу коронавируса.

Те ще бъдат предназначени за всички жители на Европейския съюз и вероятно ще са безплатни - тоест ще бъдат финансирани от националните здравеопазвания на отделните страни-членки с евентуална помощ от Европейската комисия. Според Сперанца първите дози от желаната от милиони ваксина ще бъдат готови още през есента, но по-големи количества от нея ще бъдат на разположение на болниците в началото на зимата. Най-напред тя ще бъде приложена на възрастните хора, които по време на развихрилата се пандемия се оказаха по-лесната жертва на коронавируса.    

Медикаментът, за който „Монитор“ писа подробно завчера, е съвместна разработка на учени от намиращия се южно от Рим град Помеция  и от Университета в Оксфорд, Великобритания. Тези дни приключи тестването на ваксината върху 1000 доброволци - англичани и според италианските вирусолози изглежда резултатите от него са много добри. Като косвено доказателство за това специалистите сочат именно подписания днес общоевропейски договор за нейното производство без да са започнали задължителните фази 2 и 3 в изпробванто на всяка ваксина. Въпросните изпитателни етапи на медикамента – надежда за милиони европейци и не само, ще бъдат организирани през следващите седмици върху 5000 доброволци във Великобритания и 5000 доброволци в Бразилия, където епидемията от „Ковид-19“ сега е в разгара си.

Инициатор на производството на ваксината и нейн собственик е шведско-английският фармацевтичен гигант “AstraZeneca”, чиито шефове днес разписаха заедно с Роберто Сперанца и колегите му общоевропейското споразумение за 400 млн- дози за жителите на ЕС.    

ВИЖТЕ КАК СЕ КАЗВА ВАКСИНАТА