0

И талианските лютиери са използвали български смърч при изработването на цигулки. Това съобщи във Варна световно известният украински цигулар, проф. Роман Федчук, който концертира с изключително рядката цигулка „Гуарнери“от XVI век.

Италианските лютиери са използвали български смърч при изработването на цигулки. Това съобщи във Варна световно известният украински цигулар, проф. Роман Федчук, който концертира с изключително рядката цигулка „Гуарнери“от XVI век.

Той разказа, че инструментът е направен през 1573 г. от Джузепе Гуарнери в Златния век на лютиерството, както е наричан още XVI век. Според проф. Федчук, началната оценка на този инструмент е 700 хил. евро, но може да достигне 15 млн. поради доброто си състояние и колекционерската си стойност.

„Инструментът е много стар. В прекрасно състояние е. Явява се по параметри голям инструмент и на него е много удобно да се свири. Разбира са, много стари и красиви инструменти, тяхната история винаги е малко или много мистична. Трябва да кажем, че що се отнася до тайните, може би няма чак толкова големи, защото са разкрити.

Една от тях е, че в изработването на тези ценни инструменти, има и българска следа. Тя се отнася до самия дървен материал, който са използвали старите италиански лютиери за горната им част. Тя винаги се е правела от така наречената балканска елха или български смърч“, посочи цигуларят.

И докато тази тайна е разкрита, то има обаче друга, която дори и досега остава неразкрита. Това е тайната на грунда – лаковото покритие на инструмента, който се състои от няколко слоя върху дървото в самото начало.

„При най-старите инструменти можем да разпознаем този грунд не само по покритието на цигулката, а и по нейната вътрешност. Тайната се състои в това, че съставките на този грунд и досега не са изяснени, защото са правени от различни масла и смоли, като част от тях се изпаряват и практически вече не е възможно по никакъв начин да се разбере каква от точно каква смес е направен този грунд.

А благодарение на него дървото се консервира и придобива вид, подобен на стъкло. Затова и състоянието на някои най-стари инструменти е много по-добро, отколкото на други инструменти, изработени в много по-късен период“,  обясни проф. Федчук.

Звукът на цигулката му „Гуарнери“ ще бъде чут на сцена на 5 април, когато професорът ще участва в симфоничен концерт, заедно с Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев.  Федчук ще представи Концерт за цигулка и оркестър №3 от В. А. Моцарт.

Освен него, пианистът Руслан Павлов ще представи и Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски. Пролетният концерт е част от XX-я Великденски музикален фестивал Варна 2019.