0

П етдесетгодишна италианка от град Падуа оцеля 27 часа в заседнал асансьор и в страхотна жега, пиейки само вино.

Петдесетгодишна италианка от град Падуа оцеля 27 часа в заседнал асансьор и в страхотна жега, пиейки само вино.

В събота сутринта жената слязла до избата на блока, в който живеела сама след развод, за да вземе няколко бутилки бял домашен елексир и да ги сложи в хладилника. Часовникът показвал 9 ч. и 30 минути, а живачният стълб на термометъра бързо, бързо се възвисявал, за да достигне по обяд делението с цифрата 40. Жената сложила шишетата в кошница, качила се в асансьора и натиснала копчето на четвъртия етаж, където бил апартаментът й. Да, ама малко след като вертикалното возило потеглило нагоре се чуло скърцане и то спряло между втория и третия етаж. „Пътничката“ почакала известно време асансьорът да тръгне, но това не станало, уплашила се и започнала да вика за помощ. Никой обаче не я чул, може би и защото малкото й съседи били отишли в съботния ден да търсят прохлада край близкото море или в Алпите. За беда тя си била оставила телефона вкъщи и не можела да позвъни на познати и приятели, на няколко пъти се опитала да отвори вратата с ритници, но нищо не се получило и се свлякла на пода.

Малко преди обяд в неделя обаче седемдесет годишната й майка, чието жилище се намирало през няколко преки, започнала да се безпокои, че дъщерята не отговаря по телефона и тръгнала за нейния дом. Учудила се, че никой не вдига домофона, а когато се озовала пред асансьора, синьората разбрала, че той е заседнал и на шега започнала да вика по име щерката. Чула след малко приглушени стонове и плач, досетила се какво е станало и веднага набрала номера на полицията.

Не след дълго пред блока спряла патрулка, след малко дошла и пожарна, но отварянето на асансьора от се оказало работа за цял час. Когато огнеборците все пак успели в начинанието и извадили жената от принудителния й затвор, те останали учудени, че тя е в сравнително добра форма и независимо от горещините, не е обезводнена. Попитали я как е успяла да прeбори дехидратацията и тя им показала празните бутилки по пода на асансьора. Както и ключодържателя, на който имало миниатюрен тирбушон...