Италианците вече пушкат безнаказано крадците

Италианците вече пушкат безнаказано крадците

Италианците вече ще могат да стрелят безнаказано по крадците, които нахлуват в техните домове, магазини, бензиностанции или селскостопански ферми.

ова е същността на приетия вчера от италианския парламент нов нормативен акт за законна самоотбрана на гражданите на страната. Според вносителите му от управляващата партия „Лига“ на вицепремиера Матео Салвини законът е особено актуален не само поради увеличаващите се напоследък в геометрична прогресия случаи на посегателство върху личната свобода и имущество. По-важното е, че той оневинява напълно лицата, които са използвали оръжие срещу крадците, понякога предизвиквайки и смъртта им. И които поне досега бяха осъждани на различни срокове затвор и на яки обезщетения , въпреки че са защищавали придобитото с труд и пот.

Според новия нормативен акт самоотбраната не е наказуема ако се използва законно притежавано оръжие или друго подходящо средство, за да се защити собствената или на други лица непрекосновеност, както и личната или на близки хора собственост. Също така не се наказва този, който се е отбранявал, докато е бил в състояние на силно безпокойство, произтичащо от надвиснала опасност за неговата свобода и неговото здраве. Освен това всеки италианец, който се е защищавал законно, не носи гражданска отговорност и не е длъжен да възстановява щети, евентуално претендирани към него при гражданско производство. В същото време максималното наказание за нежелано навлизане в чужд дом нараства от 1 на четири години затвор, като при извършване на кражба то може да достигне и до шест години решетки.

Веднага след приемането на новия закон парламентарната група на „Лига“ предложи текста на законопроект, който ще направи по-лесно въоръжаването на италианците със смъртоносни пушкала. Като начало се настоява сегашният лимит за свободно притежаване на лично оръжие от 7,5 джаула – началната кинетична енергия на куршума в момента на излизането му от цевта – да бъде вдигнат на 15 джаула. Според специалистите това на практика означава, че всеки жител на страната занапред ще може да си купува два пъти по-мощно оръжие, с което от близко разстояние за съжаление е в състояние и да убива. Едновременно с вдигането на лимита се предлага и облекчаването на режима за предоставяне на разрешително за огнестрелно оръжие на бижутери, бензинаджии, шефове на супермаркети и други лица, които най-често са обект на грабежи.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.