Италианците искат здрава ръка, еврото и ЕС

Италианците искат здрава ръка, еврото и ЕС

Италианците на 2019-та година са стресирани, недоверчиви и прехласнати по облечения в безмерна еднолична власт силен човек – това е основният извод в представения в събота годишен доклад на авторитетния Национален център за социални изследвания /ЧЕНЗИС/ в Рим.

Според неговите социолози 69% от жителите на Апенините гледат на бъдещето с несигурност, 17% са направо отявлени песимисти и едва 14% успяват да си представят някакви по-оптимистични идни дни и да правят проекти за професионална и обществена реализация. А свидетелството за антидемократичните импулси, които тресат сега хората между Алпите и Сицилия, според ЧЕНЗИС е желанието на 49% от тях да бъдат управлявани от здрава ръка. Интересното е, че според авторитетната институция през 2017 г. италианците са били изпълнени преобладаващо с омраза особено към имигрантите, докато през 2018-та те вече са били обладани от силна злоба, включително към близки и успели хора.

Колкото до причините за стреса, недоверчивостта и жаждата за силна личност, характеризиращи душевното състояние на жителите на Апенините през отиващата си година, то ЧЕНЗИС поставя на първо място тревогата от все по-ясно очертаващото се рухване на системата за социално осигуряване. Защото финансирането й с обществени средства ако не невъзможно, то става все по-трудно, което пък навежда на мисълта, че покриваните до сега от нея редица нужди на отделната личност и на семействата, ще трябва да се покриват от собствения им джоб. Тоест евентуалното счупване на „социалния асансьор“, който обикновено гарантира стабилността на обществото и успява да притъпи противоречията в него, предизвиква страх от изпадането на дъното у 69 на сто от италианците. Като от тази неблагоприятна перспектива най-много се ужасяват свободните професионалисти и предприемачите, за които пазарната икономика и свободната конкуренция вече не са гарант за безметежно развитие и забогатяване.

Сред другите причини за негативните настроения на италианците през 2019-та се открояват изгубеното доверие в политическите партии, които вече били твърде далеч от техните проблеми, застаряването на нацията, все по-малкото висшисти и ширищете се сред младите некомпетентност и нежелание да се учат, загубата на работни места, предизвикана от автоматизицията и роботизацията на производството. Любопитен според политическите анализатори обаче бил фактът, че мнозинството от живеещите между Алпите и Сицилия мъже и жени вярват в еврото и не желаят по никакъв начин страната им да напуска Европейския съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.