Италианци с клоун терапия за малки пациенти
2

Италианци с клоун терапия за малки пациенти

Хуманитарната организация „Клоун 2.0“ от Италия избра верига частни болницив Пловдив за първата си благотворителна проява. Матилде, Джани и Марко гостуваха на малките пациенти в детско отделение, за да организират първата си клоун терапия – те ги забавляваха и успяха да повдигнат духа им на макс.

В продължение на час фоайето на стационара заприлича на детска площадка, която завря от емоции, а звънкият смях на малчуганите огласяше цялата болница. Децата забравиха, че са болни и влязоха в ролята на илюзионисти и заедно с тримата италианци правиха фокуси. В разгара на играта Джани привлече и хора от персонала, които с удоволствие се включиха в забавленията. Когато клоуните започнаха да надуват балони и да правят от тях кученца, цветя, шпаги и какво ли още не, от всички страни започнаха да валят поръчки.

„Клоун терапията се прилага по цял свят в отделения и болници, където се лекуват деца. На много места освен групови забавления за болните деца, те минават и по стаите, за да доставят радост и на трудно подвижните“, обясни Джани Битонти. Той следва медицина в Болоня и още като студент посещава педиатрията, за да забавлява малките пациенти. След дипломирането си не станах лекар, но продължих да бъда клоун, шегува се чаровният мъж, който в момента е директор на Фондация за деца с увреждания на Ботуша. Привлича за каузата като доброволец своя приятел Марко Ломбарди, а Матилде Галли, която сега следва Психология в Болонския университет, сама намира организацията и се включва в нея, още докато е ученичка в гимназията.

В „Клоун 2.0“ се прилага и един иновативен метод, наречен клоунсофия, което идва от клоун философия, чиято цел е да се помага на децата във всички аспекти – да се забавляват, но и да бъдат обучавани, лекувани и нахранени. Какъв е смисълът някой да се усмихва, ако не се образова и няма какво да яде, отбеляза Марко.

Хуманитарната организация, която има 100 съдружници и над 40 активни доброволци,  отдавна е напуснала пределите на Италия и успешно реализира свои проекти в Румъния, Албания, Босна и Херцеговина. Така в северната ни съседка работят със 120 деца от дом за сираци, които подпомагат с хранителни продукти, при обучението, както и в лечението на някои от тях.

Момче от Босна 6 пъти е изпращано за терапия в Международната ортопедична болница за деца „Рицоли“ в Болоня, където е главният офис на „Клоун 2.0“. В специализираното лечебно заведение пък финансират научни проучвания в областта на медицината.

Щастливи са, че със съдействие на изпълнителния директор на „Академик Бултекс 99“ Тина Димитрова попадат в болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Благодарим за топлия прием, ще се радваме и за в бъдеще да работим заедно, като осъществим съвместен проект в България, заявиха италианските гости.

Насочих доброволците от „Клоун 2.0“ към това детско отделение, с което успешно партнираме от няколко години и защото знам, че собственикът доц. д-р Невен Енчев е отворен за всякакви иновитивни идеи, каза тя. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.