Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.


За целта гроздето отлежава в морска вода, изсушава се на слънце и след това се поставя за ферментация в глинени амфори.
„Аз произвеждам вино в съдове от теракота от 11 години и добре изучавах историята на т.нар. глинено вино, експериментирах много с грозде. През април 2018 г. се срещнах с професор по енология в Миланския университет. Той писа за особеностите на виното от гръцкия остров Хиос и предложи да го създадем на Елба”, заяви винопроизводителят Антонио Ариги, един от основните създатели на новото вино, наречено „Несос”.
Грозде
Изследователите са успели да установят, че древните гърци са потапяли гроздето в дървени кошници в морска вода, така че солта да измие плаката от плодовете. Виното придобива нов вкус след добавяне на мед или стафиди. Едва тогава то е било транспортирано до Масалия, днешна Марсилия.
Сорт
„На връщане са спирали на остров Елба и затова тук бяха намерени много амфори от Хиос. За производството на вино използвахме сорта грозде „Ансоника”, поясни Ариги.
Според думите му експериментът, научната подкрепа на който е осигурен от Университета в Пиза, е стартирал през септември 2018 г., когато 200 килограма грозде са били натоварени в морето в плетени кошници. То е оставено за пет дни на дълбочина от седем метра.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Свинекомплексите получиха 36 млн. лв. компенсации, дребните стопани – 11,5 млн. лв.

Чумата отнесе над 200 000 прасета

Свинекомплексите получиха 36 млн. лв. компенсации, дребните стопани – 11,5 млн. лв.

 

Общо почти 50 милиона лева са изплатени на ферми и стопанства тип заден двор заради чумата.

Болните  дървета  трябва да се изкореняват

Време е за резитба на овошките

Болните дървета трябва да се изкореняват

През януари започват резитбите, които спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и др.