0

Е нтусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.

Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.


За целта гроздето отлежава в морска вода, изсушава се на слънце и след това се поставя за ферментация в глинени амфори.
„Аз произвеждам вино в съдове от теракота от 11 години и добре изучавах историята на т.нар. глинено вино, експериментирах много с грозде. През април 2018 г. се срещнах с професор по енология в Миланския университет. Той писа за особеностите на виното от гръцкия остров Хиос и предложи да го създадем на Елба”, заяви винопроизводителят Антонио Ариги, един от основните създатели на новото вино, наречено „Несос”.


Грозде
Изследователите са успели да установят, че древните гърци са потапяли гроздето в дървени кошници в морска вода, така че солта да измие плаката от плодовете. Виното придобива нов вкус след добавяне на мед или стафиди. Едва тогава то е било транспортирано до Масалия, днешна Марсилия.
Сорт
„На връщане са спирали на остров Елба и затова тук бяха намерени много амфори от Хиос. За производството на вино използвахме сорта грозде „Ансоника”, поясни Ариги.
Според думите му експериментът, научната подкрепа на който е осигурен от Университета в Пиза, е стартирал през септември 2018 г., когато 200 килограма грозде са били натоварени в морето в плетени кошници. То е оставено за пет дни на дълбочина от седем метра.