IT специалности в СУ по-желани от работа в администрацията

IT специалности в СУ по-желани от работа в администрацията

IT специалността „Софтуерно инженерство“ е по-желана от тазгодишните кандидат-студенти в СУ „Св. Климент Охридски“ за сметка на работата в администрацията.

Желаещите да учат в най-старото висше училище у нас са 7 148 са кандидатите, съобщиха от учебното заведение. Традиционно най-много от тях са предпочели да бъдат приети в специалност „Психология“. Веднага след нея се нареждат „Софтуерно инженерство“ и „Право“. Те изместват от второ и трето място „Комуникационен мениджмънт“ и „Публична администрация“. Сред най-желаните от кандидатите са специалностите „Фармация“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“ и „Комуникационен мениджмънт“. Спрямо предходната година от списъка отсъстват „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади също са приети в Алма матер след първото класиране

От утре (10 юли) до 12 юли новоприетите студенти има възможност да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Това става в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Там новоприетите трябва да носят студентска книжка, която се закупува в книжарниците в Ректората и факултетите, както и да представят оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва), попълнен онлайн формуляр за електронна студентска карта и квитанция за платена такса за електронна студентска карта, две паспортни снимки и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Тези, които не са приети по първо желание, могат да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап и да участват във втория, ако е възможно прекласиране в по-предна желана специалност. За целта те трябва да оставят оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет.

Приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания.

Неприетите от първия етап кандидати пък участват автоматично в следващия етап на класирането. То ще бъде обявен на 16-и юли 2019 г. От 17-и до 19-и юли 2019 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

На 23 юли 2019 г. ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24-26 юли 2019 г. включително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.