IT кадри на СУ с най-високи доходи, прибират по 4 бона месечно

IT кадри на СУ с най-високи доходи, прибират по 4 бона месечно

Студентите, които завършват в направление „Информатика и компютърни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“, получават най-високи облагаеми доходи. Тяхното месечно възнаграждение е 4193 лв., сочат резултатите от новото издание на Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г.

В същото време техните колеги от Нов български университет имат доход от 3438 лв. , в Американския университет в България сумата е 2721 лв. В Университета по библиотекознание и информационни технологии студентите в направление „Информатика и компютърни науки“ пък облагаемият доход пада двойно – 2129 лв.. Средният месечен облагаем доход на всички възпитаници пък е 2586. На второ място по облагаем доход се нареждат студентите от направление „Математика“ с 2435 лв. Трети в тази класация са възпитаниците на специалности, свързани с „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“ с 2336 лв.

По време на представянето на Рейтинговата система ръководителят на консорциума, който подготвил новото издание, Георги Стойчев открои три типа професионално направление. Първите са тези, при които има значение в кой университет са завършили студентите. Стойчев даде пример с „Икономика“, „Природни науки“ и „Право“. В университетите, в които се преподава по тези направление има разлика в стипендиите на учениците, безработицата сред завършилите, приложението на придобитите знания. Към втория тип направления спада „Медицината“, при която не е от значение в кой университет са се обучавали студентите, тъй като техните показатели са близки. При последният тип е важна специалността, а не направлението и мястото. В направление „Архитектура, строителство и геодезия“ кадрите на Университета по архитектура, строителство и геодезия са архитекти и инженери, а на в Академията на МВР по-скоро се насочват към администрацията.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е първи в 21 професионални направления, стана ясно още при представянето на резултатите. Той обаче е и вузът с най-голям брой направления. След него се нарежда Техническият университет в София, който е лидер в 6 направления. Трети пък е Медицински университет София с четири първи позиции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.