ИТ индустрията ще наеме 3500 служители догодина

ИТ индустрията ще наеме 3500 служители догодина

Търси ги в чужбина със средна заплата 2700 лева

За ръст от 10% на наети служители през 2019 година е консервативната прогноза на ИТ индустрията у нас. В сектора работят около 35000 души, което означава, че още 3500 нови служители ще могат да започнат работа догодина.

Толкова са наетите и през 2017 г., като болшинството е сега завършили образованието си, показва проучване сред фирмите в бранша, проведено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Всяка втора компания даже е по-голям оптимист и предвижда да наемат 25% повече служители, но липсват кадри. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е е увеличил с 15 на сто спрямо предходната година. За доброто развитие на сектора говорят и повишените оперативни приходи на стойност 2,54 млрд. лева през 2017 г., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Средната чиста заплата в ИТ индустрията е 2700 лева, което е 3,5 пъти повече от средната за страната, обяви членът на УС на организацията Георги Захариев. Но секторът може да забави развитието си заради липсата на работна ръка.

„Няма квалифицирани кадри, няма как да дойдат и от образователната ни система“, коментира Захариев. Затова от БАСКОМ започват собствена инициатива „Завръщането“, за да информират българите в чужбина за възможностите за развитие у нас. Изследване, в което са участвали 4300 сънародници в странство на различна възраст в 70 страни по света , показва, че 50 на сто от тях обмислят да се завърнат в родината си. От тях 31% са сигурни, 21 на сто се колебаят.

„Те търсят висок стандарт на живот, възможност за развитие и да са близо до семейство и приятели“, коментира какво би ги върнало обратно в България Бистра Папазова, ръководител на инициативата „Завръщането“.

На фона на голямото търсене на служители, 60 на сто от анкетираните ни сънародници твърдят, че биха работили в българската ИТ индустрия, само 20% имат необходимата квалификация. Двете трети от анкетираните, които биха се върнали, са с висше образование. Не са само тесни специалисти са необходими на бранша, подчертаха от БАСКОМ. Всеки пети, зает в индустрията не е ИТ специалист. Вдигането на осигурителните прагове, наричано още данък „успех“, ще повлияе негативно на прогнозираните резултати за 2019 г. Бяха изнесение данни, че 1/5 от ИТ индустрията се занимава с разработването на софтуер, най-бързо развиващия се подсектор през последните пет години. За 2017 г. внесените осигуровки на тези висококвалифирани специалисти е 70,6 млн. евро, повишаването от 2600 на 3000 лева на осигурителния праг ще внесе в хазната през 2019 г. около 20% повече или 15 млн. евро.

„С въвеждането на данък „успех“ ще бъдат засегнати общо 148 000 българи, 25 000 от тях в ИТ индустрията, които плащат 13,3 на сто от всички осигуровки“, коментира Добрислав Димитров, председател на УС на БАСКОМ предстоящото утре гласуване в парламента повишаване на осигурителните прагове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.