Исус от Крушари - герой в документален филм на НВО

Исус от Крушари - герой в документален филм на НВО

„Да откриеш своя дом“ е вдъхновен от фондацията на Джоан Роулинг, Еди Редмейн е разказвач

Българче е сред основателно наричаните „герои“ в документалния филм на НВО „Да откриеш своя дом“. На режисьорския стол за лентата сядат носителите на „Еми“ Матю О'Нийл и Джон Алперт, а гласът на разказвача е поверен на актьора Еди Редмейн („Теорията на всичко“, „Момичето от Дания“).

Продукцията е вдъхновена от фондацията на писателката Джоан Роулинг „Лумос“, чиято мисия е да прекрати институционализацията на децата в световен мащаб до 2050 г.

Сюжетът проследява съдбата на шест семейства, които са преодолели трудностите, съпътстващи институционализацията. Едно от тях зрителите срещат в лицето на приемния родител Дима и Исус от България. Детето е родено с тежки увреждания и е изоставено като бебе. До навършването на 13 години момченцето живее в село Крушари, където е най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България. Институцията е закрита през 2015 г, а всички деца са изведени с помощта на фондацията. В актива си Дима има 20 години стаж в областта на рекламата, но решава да смени професионалния си път и преминава курс за грижа за деца с увреждания. Тя прекрачва прага на дома в Крушари като игротерпевт към „Лумос“.

Със самото влизане Исус ме грабна. С големи красиви очи.

Те говориха за една много нежна душевност. Разхождах го с количка. Тогава за първи път той усети вятъра и се смя с глас. Грабна ме...“, разказва майката по призвание.

„Преди това Исус не сядаше, не излизаше от леглото. Там беше храненето, преобуването... Всичко за него беше това легло и таванът над него. Това беше неговият свят. Не е заставал пред прозореца, не е поглеждал дори навън, преди да дойде Дима“, допълва и социалният работник Снежана Ванкова.

Дима се е изправила и пред най-трудния момент - докторите й казват да очаква най-лошото, защото Исус е покосен от инфекция.

Докато всички чакаха да умре, аз исках той да живее.

категорична е жената.

Медиците пък са на мнение, че ако двамата се бяха срещнали по-рано, детето можеше да развие потенциала си в съвсем различна посока

. По време на заснемането на филма Исус е почти на 15 и Дима се готви да направи парти в негова чест.

Тяхната история е разказана на български език.

Виждат се кадри от Крушари, както и от парка в град Добрич.

„Да откриеш своя дом“ показва съдбите още на Мария от Молдова, Баншу от Непал, Ливия от Индия и сестрите Каролина, Катерина и Катлин от Бразилия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.