Историк: Новооткрит документ „мести“ раждането на Левски през 1840-а година

Историк: Новооткрит документ „мести“ раждането на Левски през 1840-а година

„Открит наскоро сред османските архиви в Истанбул документ, регистър на мъжкото население в град Карлово ни дава основание да твърдим , че Апостолът на свободата Васил Иванов Кунчев е роден през 1840-а година, а не както до сега се възприема от изследователите , а и цялата ни общественост-през 1837-а“, съобщи в Стара Загора преподавателят в софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Пламен Митев.

Документът е бил открит от неговия колега, работещият сега във Виена Григор Войков, двамата подготвяли обстойна научна публикация, която предстои да излезе в края на годината. Регистърът проследявал мъжкото население в Карлово през периода от 1833-а до 1844-а, името на Васил Иван Кунчев се появявало през 1840-а, то на практика е първият и единствен до сега писмен документ,позволяващ на историците да стъпят на „здрава основа“ при изясняване биографията на Дякона.

Проф. д-р Митев припомни, че на практика датата  18 юли /6 юли стар стил/ 1837-а се появява години след Освобождението, тя е съобщена от първия братовчед на Левски Васил Караиванов /1847-1933/и е популяризирана от Стоян Заимов през 1895 година,тази  дата е била дадена с много условности.

Има и още една теза, според която ако е вярно, че Левски се замонашва  в манастира край Сопот на 15-годишна възраст през 1858 година, то тогава би трябвало да е роден през 1843-а.

„Новооткритите документи в османските архиви през последните години ще накарат много от нас, историците да пренапишем трудовете си за Левски и времето, в което е живял и работил“, категоричен е ученият и припомни, че дълголетната теза за злокобната роля на Димитър Общи и предателството му не издържа при намерените писма от русенския валия Ахмед Хамди паша  до Великия везир Ружди паша от есента на 1872-а.

 В тях много преди показанията на Общи да бъдат записани има преписи от две писма на Любен Каравелов до Дякона /които са направени преди да стигнат до адресата/ и снимката му от Букурещ, която е била размножена и разпратена до всички полицейски постове и митници в Османската империя.

На практика тези две писма са преминали през ръцете на трима от съратниците на Дякона : това са Никола Обретенов, Христо Иванов – Големия, началник на Тайната полиция на организацията и Матей Преображенски – Миткалото преди да стигнат до старозагореца Иван Мачев, който с коня си настига напуснали Стара Загора Апостол и му ги предава край пловдивското село Папазлий /днес Поповица“. В кой точно момент и по какъв начин те са попаднали в ръцете на турските власти все още никой не може да каже.

Седмица преди обира на турската хазна в Арабаконашкия проход турските власти са имали ясна представа за структурата на създадената от Левски комитетска мрежа, за хората в нея, за самия Левски, настоява историкът.Турците са знаели за над 500 дейци от сравнително малък регион, сред тях са чорбаджии, търговци, предприемачи, свещеници, елитът на тогавашното общество.

„Тези документи показват, че революцията в България е била готвена не от бедни и гладни, необразовани хора, а от хора, борещи се за голямата кауза да възстановят своята държава!“, коментира проф. Митев, който представи в Стара Загора томчето „Бележки по Старозагорските въстания“, написани от Христо Шиваров преди смъртта му през 1933 година.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.