Историци предполагат: Костите на плажа в Китен може да са от некропола на Урдовиза

Историци предполагат: Костите на плажа в Китен може да са от некропола на Урдовиза

Костите, изровени от деца на плаж Атлиман край Китен може да са част от древния некропол на крепостта Урдовиза. Това предположение изказа историкът Атанас Орачев. Хипотезата си той гради върху факта, че мястото се намира на около километър от крепостта Урдовиза.

"Не е ясно къде точно се намира този некропол. Костите не са били в анатомичен порядък, а освен това липсва черепът, което означава, че най-вероятно са бири разпръснати. Един от вариантите е това да се е случило при заравняването на пясъка с багер", смята Орачев. Патоанатомите, които са се заели да изследват останките, засега се въздържат от коментар.  "Първо трябва да установим дали тези кости са човешки или животниски. И ако се окаже, че са човешки, то тогава антрополозите ще имат думата да установят дали се касае за останки от древен некропол или са от по-ново време", лаконично коментираха медиците. 
Археолозите, които са работили в Китен и близките селища пък смятат, че е изключено костите да са от некропол. "Няма никакви данни на това място да е имало некропол. Поне към момента такава информация не е открита в историческите извори, а и не е установена при проучванията, които са правени. Необходимо е задълбочено обследване на плажа - с разкопки, за да се каже има ли на това място некропол. Ако такъв е съществувал там, то задължително трябва да има и погребални дарове", коментираха застъпниците на противоположната теза. 
Археологът Кръстина Панайотова, която е е проучвала Урдовиза е категорична: "Нямаме никакви данни да има некропол на плаж Атлиман. Според проучванията, с които разполагаме некрополът на крепостта се намира в непосредствена близост до крепостните стени, което е доста далеч от Атлиман". 
Темата с откритите кости на плажа в Китен е най-обсъжданата в курорта. Местни и туристи се вълнуват как и кога човешките останки са се озовали под пясъка. "Нищо чудно в мътните мутренски години да са бастисали някой и да са го заровили на плажа. Нали всички помним колко хора изчезнаха безследно в онези времена и повече не се появиха. На пръв поглед може да звучи абсурдно, но мястото е много удобно и добре подбрано за едно такова престъпление. През зимата тук няма никой, плажът е пуст, а освен това пясъкът се копае много лесно и бързо, за разлика от почвата", коментират местни жители. 
Крепостта Урдовиза се намира само на километър разстояние от плаж Атлиман, с който я свързва интересна легенда. Урдовиза възникнала през 4 в. пр.Хр., а първите заселници били древните гърци. Внушителните крепостни стени обаче са изградени през 6 в. сл.Хр. Загадъчната крепост произвеждала луксозна керамика и просъществувала до ХVII в., когато населението й я напуска, заради жестоки пиратски нападения. 
Приказно красива болярка на  име Стана била господарката на крепостта Урдовиза в средата на 15-ти век. През 1453-та година турската войска обсадила твърдината. Хубавицата лично повела отбраната на Урдовиза срещу османците, а войските й се сражавала храбро. След дълга обсада, султанът предложил на болярката Стана да се омъжи за него, а в замяна й обещал да й остави крепостта. Хубавицата склонила, но поставила едно условие. Тя поискала от султана да й подари като лично владение и да освободи от данъци толкова села, колкото успее да обиколи един кон от изгрев до залез слънце. Османският владетел се съгласил, а Стана решила да го надхитри. Тя подготвила на няколко места в Странджа буйни жребци и заръчала на ездача да ги сменя. Пратеникът й препускал цял ден и заобиколил цяла Северна Странджа. Точно по залез слънце последният кон се завърнал в крепостта и издъхнал под стените на Урдовиза. Султанът спазил дадената дума, а свободната земя нарекли Хасекията.  В чест на коня пък кръстили северния залив Атлиман (Лимана на ата). 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.