Историци и писатели оценяват учебници

Историци и писатели оценяват учебници

Слагат край на академичния монопол

Общественици, които не са хабилитирани преподавали, но са компетентни по теми, които се залагат в учебници, трябва да участват в оценяването ми. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред представители на ресорната комисия по повод споровете около начина, по който се представя комунизмът в учебниците за 10-и клас. Така в оценяването ще могат да се включат писатели или историци, които са без академични титли.

„Трябва да се увеличи капацитетът на оценителите и да бъдат привлечени повече водещи специалисти и изявени обществени фигури в оценката. В момента авторитетните историци участват в писането на учебници, а в оценяването асистенти, на които тези хабилитирани лица лицензират научния труд“, каза просветният министър. Според него обаче това е причина за академичен монопол, тъй като асистентите

не смеят да бъдат твърде критични

за труда на своите професори. Поради тази причина в кръга от оценители на учениците трябва да се включат и лица, различни от представителите на Българската академия на науките и университетската общност. „Не приемам тезата, че трябва да има академичен монопол и трябва да излезем извън кръга на хабилитираните представители, защото има много общественици, които имат отношение по темата и те имат право на мнение и трябва да го разширим“, заяви Вълчев. Според него задачите на оценителите трябва да бъдат по-ясно формулирани и разпределени. За целта трябва да се подобри и инструментът, който им помага – учебните програми. С по-ясни задания оценителите ще знаят какво точно се изисква от тях.

През последните години са одобрени

близо 1000 учебника по всички дисциплини, за всички класове,

на различни издателства. „Като цяло, качеството на учебниците се подобрява, въпреки че може да се открият технически и редакционни грешки, както и дискусионни думи“, каза просветният министър.

По време на дискусията депутатът от ДПС Ерол Мехмед посочи, че скандал с начина на представяне на социализма щял да избухне, ако министър Вълчев не е бил върнал учебниците за редакция. Той посочи, че в тях липсват важни събития от възродителния процес, сред които смяната на имената на помаците през 60-те години. Просветният министър посочи, че трябва да се постигне консенсус по темата. „Не може всичко да напишем за възродителния режим в един учебник за ученици, но трябва да изразим отношение, дали това е било екскурзия и миграция, или нарушаване на човешките права“, заяви Вълчев. „В момента три от петте учебника за десети клас имат пълните основания да бъдат утвърдени“, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.