Истината лъсна: Олигарси издържат медиите си

Истината лъсна: Олигарси издържат медиите си

1,5 г. след приемането на медийната поправка „Пеевски“

*„Фрогнюз“ се обявиха за будка, „Бивол“ осветиха руските си връзки
*„Икономедиа“ на Прокопиев живее на грантове, Сашо Дончев дал заем на газовия си вестник

Подсъдими олигарси издържат фалиралите си медии, за да могат да оказват обществен натиск. Това става ясно от публикуваните от Културното министерство декларации за собственост и финансиране на издателските групи у нас. Регистърът бе въведен с т.нар медийна поправка „Пеевски“ през ноември 2018г.

Тогава Народното събрание подкрепи законопроекта за осветляване на медиите, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения бяха предложени с цел осветляване на собствениците на всички медии и финансирането, което получават извън рекламата. Те касаят и разпространителите на печатни издания, които се задължават да декларират пред Министерството на културата (МК) своя собственик и точния брой на търговските пунктове, чрез които продават и разпространяват издания. Ако някои от тях имат повече от 1/3 от тези пунктове, то МК трябва да информира КЗК и да се задейства антимонополното законодателство.

Още с приемането на закона обаче имаше сериозен отпор от страна на подсъдими олигарси като Иво Прокопиев и Огнян Донев, които от години се опитват в обществото да се изкарат „независими издатели“. След публикуването, макар и със закъснение на декларациите (виж вдясно – б.р.), стана ясна и причината за паниката им – с документите наяве излиза и нелицеприятната истина, че

медиите им не съществуват

на пазарен принцип.

Те няма как да се издържат от читателския интерес на аудиторията и затова се налага да бъдат дотирани с пари от грантове и заеми от собствениците им.

От публикуваните от културното министерство декларации става ясно, че през 2018 г. над 2 млн. лв. от приходите на „Икономедиа“ на Иво Прокопиев са дошли от грантове от „Америка за България. Парите са разделени в два гранта – един от малко над 500 000 лв. и един за над 1,5 млн. лв. Отделно издателската компания на разградския бос е прибрала и над 21 000 лв. от договори за пиар текстове с различни общини, държавни институции и дружества. Въпреки тези сериозни парични инжекции обаче от годишния финансов отчет на дружеството лъсва, че 2018 г. то е завършило с над 58 000 лв. загуба. Отделно декларациите вадят на светло и друга част от бизнеса на Иво Прокопиев, която той не е афиширал публично досега. Заедно със съдружника си Теодор Захов, подсъдимият олигарх държи фирмата „Ай Си Ти Медиа“, която е издател на 3 специализирани издания за компютри. Въпреки че от години се знае, че Прокопиев и сие държат сериозен дял от IT сектора у нас, мистериозно на сайта на компанията никъде не пише, че нейн собственик е разградския бос.

Благодарение на щедростта на шефа си

оцелява и газовия вестник „Сега“.

В декларацията му е посочено, че през 2018 г. година е получил заем от 100 000 лв. от фирмата на газовия барон Сашо Дончев „Овергаз Капитал“ АД. Още над 12 000 лв. пък изданието е заработило от договор за пиар услуги за „Софийска вода“.

Подобен договор със същата фирма е декларирала и говорителката на Иван Костов – Стояна Георгиева, която държи сайта „Медиапул“. Контрактът е на стойност 10 000 лв. и е за „медийно обслужване“ на комуналния доставчик. Отделно „Медияпул“ ООД е декларирала дарения на физически лица за няколко хиляди лева, направени през системата „Paypal”. Георгиева обаче не е обявила пред държавата дали фондацията „Инфоспейс“, която е собственик на „Медияпул“ е получавала финансиране през 2018 г. и откъде.

Интересна е и декларацията на подсъдимия за данъчни престъпления за десетки милиони фармацевтичен бос Огнян Донев, който е обявил собственост във фирмата „Зебра БГН“ АД, която е майка на Фондация „Клуб Зебра“ - издател на сайта и списанието „Клуб Зет“. Според документите в регистъра на културното министерство фирмата „Зебра БГН“ АД има прелюбопитен договор с Българската телеграфна агенция. В декларацията е записано, че фирмата е получила близо 29 000 лв. по „Договор за достъп до информационна база данни“, а поръчител на услугата е БТА. С други думи излиза, че

държавната информационна агенция

е платила на Огнян Донев,

за да има достъп до снимки и текстове на „Клуб Зет“, въпреки че самата БТА е доставчик именно на такива услуги за всички медии у нас. В коментар пред "Монитор" обаче от БТА посочиха, че най-вероятно е станала грешка и не те, а "Клуб З" им плащат за достъп до информационната им база. "Договорът е на Клуб З с нас, а не обратното", категорични са оттам.

Сериозна грантова помощ е получил и сайтът „Оффнюз“, който гравитира около кръга „Капитал“ на подсъдимите олигарси у нас. Според неговата декларация изданието е получило над 120 000 лв. по проект, финансиран от „Америка за България“. Още близо 50 000 лв. пък „Оффнюз“ е взел от „Националната лотария“ на обвиняемия хазартен бос Васил Божков за изготвяне и публикуване на пиар материали. От документите се вижда още, че сайтът е получил още близо 91 000 от договори с различни държавни и частни дружества – отново за да пише пиарски текстове за тях.

Сред големите абсурдни в картината, разкриваща се от регистрите е „Фрогнюз“. Фирмата, водеща се издател на сайта - „Фрог нюз“ ЕООД на агент „Академик“ на ДС Огнян Стефанов е подала декларация не като медия, а като „разпространител на периодични печатни произведения“. Единственият досег на сайта до разпространението обаче е

в препечатването и генерирането

на фалшиви новини.

Извън това занимание, в което иначе е сред безспорните лидери, работейки буквално като пресцентър на банкера-беглец Цветан Василев, „Фрогнюз“ няма нищо общо с дистрибуцията. Това е видно и от самата декларация, в която в графата използвани обекти на дребно, пише цифром и словом 0. Засега е напълно неясно защо сайтът не е подал декларация като информационно издание и как изобщо е приета тезата му, че е разпространител. Нищо чудно от „Фрогнюз“ и по-конкретно Огнян Стефанов да е предприел тази стъпка, за да прикрие финансирането си, за което през годините има доказателства, че идва от Цветан Василев. Отговор на това обаче трябва да дадат проверяващите институции.

Също толкова показателна е картината и при друг от основните участници в манифактурата за клевети на подсъдимите олигарси у нас – рекетьорският сайт „Бивол“, чийто главен редактор Атанас Чобанов е с дебели семейни обвързаности с кремълската пропаганда. От декларациите на онлайн изданието лъсва, че то далеч не се издържа от дарения, както упорито обясняваше през годините. В графата за получено финансиране, където трябва да бъдат изписани дарителите, от сайта са посочили, че нямат такова. За сметка на това от другата графа – за подписани договори, лъсва, че са получили през 2018 г. 17 100 евро и 18 150 долара по четири контракта. Три от тях са с Мрежата за развитие на журналисти (JDN), съвместно с OCCRP, а четвъртият – с проекта RISE на румънският им партньор Биро Атила. Финансирането по него идва изцяло от еврофондове. По-любопитен обаче е един от проектите с OCCRP и JDN, който е за 4750 долара и е

за създаване на руска

версия на „Бивол“.

Така лъсна поредна руска връзка на сайта. Досега в редица публикации бе разкрито, че изданието е свързано с кремълската машина за пропаганда на олигарха Константин Малофеев и затова логично обслужва интересите на неговия авер у нас – подсъдимия банкер Цветан Василев.

Сред подалите декларации е и представящата се за пиар специалист Соня Колтуклиева, която иначе редовно играе ролята на говорител на тезисите на подсъдимите олигарси у нас и по-специално на Цветан Василев. Тя дори е подсъдима за укриване на данъци от получено под масата финансиране, дадено й от Василев и с произход източената от него КТБ. Колтуклиева е подала декларация като едноличен търговец, но в нея пише, че не получава каквото и да било финансиране извън обичайната си дейност. Твърдение, което буди сериозни съмнения на фона на съдебната й история.

Любопитна е и декларацията на платформата „Тоест“, която бе създадена като протестърски проект, а сред авторите й е и едно от най-отявлените болтчета в Прокопиевата машина за клевети Полина Паунова. Тя бивш автор на „Медиапул“ и настоящ кадър на БГ секцията на „Свободна Европа“, която бе буквално окупирана от хора от обкръжението на подсъдимия Прокопиев. Тоест са обявили дарителите си, като със спонсорство сред тях блести любимата преподавателка по медийно право на Иван Костов – Нели Огнянова. Дарението й е за 100 лева, но пък не особено голямата сума издава ясната обвързаност между протестърските среди, Прокопиев и човека, който буквално му подари първия милион чрез приватизацията на „Каолин“ - Иван Костов.

Тази картина поставя и логичния въпрос –

защо един губещ бизнес продължава

да се държи изкуствено жив?

Най-вероятният отговор е - за да обслужва интересите на издателите си и за да служи като обществен щит срещу разследващите органи в страната. Неведнъж разградският олигарх Иво Прокопиев например се е опитвал да се скрие именно зад медиите си при разследванията, които се водят срещу него за финансови престъпления, извършени по време на приватизацията на „Каолин“ и миноритарния дял на държавата в „EVN”.

Обществена тайна е, че кръгът „Капитал“ на подсъдимите олигарси е свикнал в последните почти 3 десетилетия да управлява дневния ред на обществото чрез медийни манипулации, създадени единствено в полза на своите „донори“ на средства. Тази медийна политика естествено доведе до срив в доверието към тези издания, тъй като обществото трудно може да бъде държано в плен на олигархични интереси и едновременно с това – да си плаща, за да ги чете. Това от своя страна доведе до естественото изчезване на цели групи хартиени издания, които (заради липса на пазар, който да си плаща за подобно манипулирано съдържание) преминаха към онлайн версия. Тази ситуация поражда два сериозни проблема за кръга „Капитал“ - като никой не ги чете, няма как да манипулират обществото и да получават пари за същото това манипулиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.