0

А вторитетното испанско списание за изкуство Cercle, излизащо в Барселона на три езика, посвети шест страници от майския си брой на творчеството на Вежди Рашидов.

Авторитетното испанско списание за изкуство Cercle, излизащо в Барселона на три езика, посвети шест страници от майския си брой на творчеството на Вежди Рашидов.

Заглавието на статията е „Съвременник. Вежди Летиф Рашидов. Управление на емоциите“. Тя е илюстрирана със снимки и произведения на българския скулптор. Публикацията започва с откровение на Рашидов, което гласи: „Често се питам: кой материал е най-подходящ? Всеки материал е деликатен като човешката мисъл. Ако материалът и мисълта могат да съвпаднат, се получава истинско произведение на изкуството. Значимо“.

Списанието оценява като фантастична изложбата в залите на двореца „Пинятели“ в Барселона, в която бяха представени скулптури на Вежди Рашидов и живописни платна на Николай Янакиев. Цитирани са високи международни оценки за творчеството на Рашидов. Ето част от тях. Тимъти Уорингтън: „Вежди Рашидов е изключително талантлив творец. Произведенията му са много силни, те са уникални и предават неговата индивидуална художествена визия“. Анри Лоарет: „Неговите скулптури носят вътрешната същност на твореца – щедра, отворена, далеч от общата концепция. Неговият стил е уникален и се забелязва сред хиляди други“. Карън Лапон: „Вежди Рашидов е скулптор експресионист и комуникатор на емоции. Той има вроден талант да извлича идеи от подсъзнанието си и да създава наистина дълбоки произведения на изкуството“.

В същия брой на Cercle има публикации за творчеството на Пикасо, за Монсерат Кабайе и за актуални арт прояви в Испания и Европа.