0

И спанските фермери чакат с нетърпение завръщането на българските работници на полето. Земеделският сектор на Пиренеите не бе затворен въпреки карантината заради епидемията от коронавирус, тъй като осигурява храната за населението.

Испанските фермери чакат с нетърпение завръщането на българските работници на полето. Земеделският сектор на Пиренеите не бе затворен въпреки карантината заради епидемията от коронавирус, тъй като осигурява храната за населението.

Но ситуацията е далеч от идеалната. Към ценовата криза през последните години сега се прибави и криза с работната ръка, както и проблеми с доставка на продуктите до пазарите, съобщава lavozdealmeria.com.

Дефицит

Дефицит на работна ръка има в много райони на страната, където кампанията по прибиране на реколтата вече е започнала. В момента няма кой да обере ягодите в Уелва, няма работници и за реколтата от чесън в Кастилия-Ла Манча. В Торе дел Бурго сезонът на аспержите е в риск заради невъзможността сезонните работници от Източна Европа да пътуват.

В полетата на братя Урбина, които са сред най-големите производители на аспержи в Испания и изнасят за половин Европа, вече не могат да разчитат на над 200-те български работници, наемани всеки сезон. За да компенсират липсата на работна ръка от Източна Европа, фермерите се опитват да наемат испанци по линия на плана на Министерството на земеделието. В повечето случаи обаче това не дава резултат.

Очакване

„Очакваме хората да си дойдат от България. Испанските работници идват за ден и повече никога не се появяват“, обяснява Базилио, мениджър на фермата. От 50-те безработни испанци, които са били наети в кризата с коронавируса, само 10 са останали.

Според предприемачите, ако не се предприемат някакви мерки, загубите биха достигнали над 50 процента.