Испански родители отказват да пращат децата си на училище

Испански родители отказват да пращат децата си на училище

С нарастването на случаите на коронавирус с началото на новата учебна година много испански родители отказват да върнат децата си в клас, въпреки заплахата от санкции, предаде АФП.

„Учи се през целия живот, но ако загубите здравето си, край на всичко“, казва Ароа Миранда, 37-годишна майка на две деца от крайбрежния град Кастелон де ла Плана, която отказва да изпрати момчетата си на училище тази седмица.

Подобно на европейските си съседи, Испания отваря училища този месец въпреки бързото разпространение на коронавируса като страната отчита най-много нови инфекции на континента.

„Връщането в училище е експеримент, ние не сме морски свинчета“, каза Миранда, която е на път да извади тригодишното си дете от списъка на детските ясли, който е доброволен на неговата възраст. "За моето осемгодишно дете ще се престоря, че е болен, за да не се налага да го пращам на училище."

Въпреки че маските са задължителни в училище за всички на възраст над шест години и са въведени мерки за социално дистанциране, майката не смята, че това е достатъчно.

„Ако не мога да посрещам повече от 10 души в дома си, не разбирам защо синът ми трябва да е в клас с 25 деца“, възмущава се тя. „Това е абсурден риск за безопасността.“

От седмици в Испания има протести и петиции с искане за по-добри мерки за здраве и безопасност в училищата. Международно проучване на Ipsos от юли установи, че повечето испански родители подкрепят ограничаване на броя на дните, в които децата да са в училище като всеки четвърти предпочита да изчака от четири до шест месеца.

Изправени пред притесненията на родителите, властите търсят изход между уверенията за безопасност и заплахите от санкции.

"Връщането в училище е безопасно", заяви премиерът Педро Санчес във вторник. „Ясно е, че "без риск“ не съществува по време на епидемия, но има риск, който можем да избегнем: този на социалното изключване, ако не ходим на училище.“

Фернандо Саймън, координатор на Министерството на здравеопазването при извънредни ситуации, заяви, че никъде не е безопасно и децата могат да хванат вируса в парка, от братовчедите си или чрез възрастен, който ходи на работа.

"Не можем да държим децата си в балон", каза той в реплика, продължена този уикенд от министъра на образованието Изабел Челаа.

"Най-безопасното място да бъдеш в училище и ползите от това да си там са далеч по-големи от възможните рискове," каза тя пред испанското обществено радио RNE.

Мнозина се страхуват и че изпращането на децата им на училище ще изложи на риск по-възрастните членове на семейството в държава, в която всяко четвърто семейство живее с роднина над 65 години.

"Искам да спазвам закона, но ако трябва да избирам между спасяването на техния живот или живота на родителите ми и връщането на децата ми обратно на училище, това не е полезно", каза бащата на пет деца Пабло Санчес.

Много се страхуват и от икономическото въздействие, ако детето се разболее.

„Ако трябва да се ограничим вкъщи за 15 дни заради училището, съпругът ми няма да спечели нищо“, каза Миранда.

Министерството на социалното осигуряване повиши възможностите за разширяване на схемата за отпуска за родители, принудени да спазват период на превантивна карантина.

Но нежеланието на семействата да пращат децата си на училище ги изправя много тежки санкции - "между една и три години затвор", предупреди шефът на образованието в региона на Мадрид миналия месец. Остава неясно до каква степен властите ще следват буквата на закона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.