0

М ащабна изложба „От Малага до Виена, минавайки през София“ се открива утре от 18.30 ч. в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I“, където ще може да бъде разгледана до 7 юли.

Мащабна изложба „От Малага до Виена, минавайки през София“ се открива утре от 18.30 ч. в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I“, където ще може да бъде разгледана до 7 юли.

Франсиско Санча и Ленго (1874-1936) е известен пейзажист, портретист, илюстратор и карикатурист. Роден е в Малага – родния град и на Пабло Пикасо, с когото го свързват дългогодишно житейско и професионално приятелство, както и съвместни изяви в Малага, Париж и Лондон. Франсиско е

работил с Федерико Гарсия Лорка като сценограф

бил е близък и с Тулуз Лотрек. Над 900 от творбите на Франсиско Санча се съхраняват в Музея АВС в Мадрид, а други – в музеите „Прадо“ и „Кралица София“. В изложбата са включени негови пейзажи и рисунки, свързани със събитията в България през първите десетилетия на ХХ век, както и карикатури за сатирични издания.

У нас най-известен е Хосе Мария де Санча и Падрос (1908-1994). Той е син на Франсиско, а майка му Матилдe Падрос е първата жена в Испания доктор по философия и литература. Хосе има интересна съдба: отраснал е сред интелектуалци в Лондон, по-късно се връща в родината си, където прави първа изложба, участва в Гражданската война на страната на републиканците. С идването на режима на Франко е принуден да замине за Москва, където се жени за Анелия – дъщеря на българския писател Людмил Стоянов. Като доброволец в Испанския батальон Хосе участва в отбраната на Ленинград по време на Великата отечествена война, а след нея е изпратен в Мексико за подпомагане на евентуална световна революция. През 1947 г. се озовава със съпругата си в България, където след 3 години се ражда дъщерята Алисия. Хосе Санча е сред основателите на Сатиричния театър и автор на неговото лого – кукерчето с камшика. Свързан е и с първите стъпки на българското кино. През 1963 г. Хосе успява да се върне в Испания, където твори до кончината си. Изложбата в София ще припомни модерния рисунък и лиричния му стил, характерен с

особена оголеност на пейзажа, изчистен от детайли

Алисия Хосе Санча-Нахтигал понастоящем живее във Виена като свободен художник. Работи в сферата на живописта, рисунката, илюстрацията, сценографията и компютърната графика. В новите й картини пауни, славеи, врабчета, маймуни, магарета са населили интериора, превръщайки го в земен рай.

Нейният син Бенямин Хелмут Нахтигал е роден през 1988 г. Завършил е Университета за приложни изкуства във Виена, специалност „Графика“, но работи най-вече в сферата на на керамиката. През 2012 г. получава наградата „Артист на годината” на Австрийското национално радио.

Изложбата в Двореца се осъществява със съдействието на Испанския институт „Сервантес“ в столицата, Австрийското посолство и др. Тя представя близо 100 произведения на четиримата автори, които са притежание на Алисия Санча, подбрани са от фондовете на Националната и Софийската градска художествена галерия, както и от лични колекции.