Втора седмица уличното осветление в Стара Загора и 51 села на територията на общината е на критичния минимум, алармираха от спечелилата обществена поръчка за поддръжката фирма „Ел Контрол“.

Оказало се, че разработеният с пари от фонд „Козлодуй“ софтуерен продукт и връзката на контролерите със сървъра е невъзможно поради неплатени от много време СИМ-карти.

Проектът е от далечната 2013-2014 година, тогава разработката е била възложена на испанската „Етралукс“ АД.

Възложител е било тогавашното мега-министерство на икономиката, туризма и енергетиката и неговата дирекция „Европейско и регионално развитие“, като за целта са били платени 10,6 млн евро и е трябвало да бъдат обхванати 14 общини, като испанците са работили в 13 от тях.

По неизвестни причини от няколко месеца българският клон на „Етралукс“ е преустановил дейността си, специалистите са били освободени или напуснали, неоткриваем се оказва и управителят Хосе Антоние Фернандес Гарсия.

Без връзка със сървъра, който най-вероятно е базиран в Испания няма как да работят контролерите и се налага да се връщаме към някогашния „ръчен“ режим, което е изключително бавно и трудоемко.Част от таблата са окрадени или разбити, споделят специалистите от „Ел Контрол“, които от 1 август са започнали работа по поддържане на системата и за своя сметка ще трябва да монтират стотици часовници, за да успеят поне донякъде да поддържат режима „тъмно“ и „светло“.

„Проблемът е от доста време, още когато испанската компания разработваше софтуера настояхме пред министерството да получим пълен достъп и сами да си осигуряваме поддръжката ,но кой знае защо ни беше отказано“, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той е получил уверенията на „Ел Контрол“ че в рамките на седмицата нещата ще бъдат овладяни, но така или иначе ще трябвало да се надгражда, а не да се връща старият ръчен способ.

За проблемът, който има засега в Стара Загора и Горна Оряховица, но със сигурност ще се появи в останалите 11 общини и София зам. министърът на енергетиката Жечо Станков научи от репортер на „Монитор“.

Оказва се, че някогашната дирекция „Европейско и регионално развитие“ вече не съществува и много трудно можело да се изясни какви са били условията за работа на испанската фирма.

„В момента съм в отпуск, но поемам ангажимент колегите ми да потърсят нужните документи и да се свържат със Стара Загора за изясняване на ситуацията. Нямам представа защо тогава е бил поет такъв голям риск едно дружество да подготвя софтуера на толкова голяма територия…“, уточни зам. министър Станков.

Само за община Стара Загора испанците са получили 1,3 млн евро като от фонд „Козлодуй“ са дадени 730 000 евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

11 – годишна отказва да посочи кой я е заразил със сифилис

„Стремително пада възрастта на болните от сифилис, само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11 – годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение“, съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова.

Уволнен шофьор окрадe резервни части от депо

Уволнен за несправяне с работата шофьор е бил задържан за кражба на резервни части от тролейбусното депо в Стара Загора. Сигналът за липсващи над 160 графитни вложки от 7 тролейбусни коли е бил подаден във Второ РУ „Полиция“ на 18 ноември, в хода на проверката броят на задигнатите части достигнал около 260.