Искра Михайлова: Чрез дигитализацията ще модернизираме европейската икономика

Искра Михайлова: Чрез дигитализацията ще модернизираме европейската икономика

„Идеята за тази конференция се породи още по време на изслушванията на комисари миналата година, когато стана ясно, че един от основните приоритети на ЕК в този мандат ще бъде дигитализацията, чрез която да модернизираме и направим по-конкурентоспособни всички сектори на европейската икономика. Това заяви европутатът от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова, която организира видеоконференция, посветена на предизвикателствата и възможностите за дигитализацията и иновациите на културното наследство.

„Отражение на този приоритет е както включването на дигиталната трансформация и в Работната програма на Европейската комисия, в предложението за нова Многогодишна финансова рамка и в амбициозния План за възстановяване, така и подкрепата за гъвкава, ефективна и финансово обезпечена политика на дигитализация от страна на Европейския парламент. Дигитализацията е основен приоритет на групата „Обнови Европа“, като преди дни одобрихме своята политическа позиция за ролята на културата за възстановяването на Европейската икономика и значението на дигитализацията и иновациите за валоризиране на културното наследство и развитие на туризма“, посочи българският евродепутат.

„Целта на проведения днес дебат бе да чуем позицията на националния законодател, на изпълнителната власт, научните среди, международните организации в областта на културното наследство, академичните среди, на библиотеките, на местните власти, като обсъдим и обменим опит относно дигитализацията на паметници на културата, опазването, експонирането, валоризирането и дигитализирането на културното наследство и чуем представяне на европейската перспектива за възможности за дигитализация и иновации в областта на културното наследство от Комисар Габриел. Убедена съм, че днешната ни дигитална среща ще бъде полезна за очертаване на мерките и възможностите, които ще допринесат за това българското културно наследство да намери своето място в дигиталното пространство за културно наследство на Обеднена Европа като ключов елемент в развитието на България“, заяви Михайлова. Във форума взе участие българският еврокомисар Мария Габриел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.