Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски ловни дружинки.

Те се събраха в базата на ЛРД - Варна по покана на Североизточното държавно предприятие, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването. Според ловците, гъбарите също разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни. След това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано и стават преносители на заразата.

Ловците предложиха за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Ловният експерт на СИДП, инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез горските стопанства по места, да ги изпратят до управлението в Шумен.

Той обясни, че заповедта на министър Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от ловните дружинки. Според ловците, към момента, само те и горските служители дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища, през които преминават и диви животни.

По време на обучението инж. Стефанов припомни и как се вземат проби от отстреляна дива свиня, както и какво трябва да се направи, когато се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса на африканската чума.

На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които коментираха промените в Закона за оръжието от 7 май.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплатиха близо 26 млн. лева за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха2 110 земеделски стопани.

Удвояват броя на животните с по-висока субсидия

Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.