Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски ловни дружинки.

Те се събраха в базата на ЛРД - Варна по покана на Североизточното държавно предприятие, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването. Според ловците, гъбарите също разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни. След това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано и стават преносители на заразата.

Ловците предложиха за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Ловният експерт на СИДП, инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез горските стопанства по места, да ги изпратят до управлението в Шумен.

Той обясни, че заповедта на министър Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от ловните дружинки. Според ловците, към момента, само те и горските служители дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища, през които преминават и диви животни.

По време на обучението инж. Стефанов припомни и как се вземат проби от отстреляна дива свиня, както и какво трябва да се направи, когато се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса на африканската чума.

На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които коментираха промените в Закона за оръжието от 7 май.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Догодина отпускат 114 млн. евро за 11 мерки по селската програма

Догодина ще започнат приеми по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро. Това стана ясно по време на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.

АЧС за първи път от 20 години свали световното производство на месо

Световното производство на месо се очаква тази година да се свие за първи път от над 20 години заради епидемията от африканска чума по свинете (АЧС), която продължава да унищожава стадата в Китай. Това се прогнозира в двугодишния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитиран от ДПА.