Искат равномерно разпределение на ваксините

Искат равномерно разпределение на ваксините

Министрите на здравеопазването на 20-те водещи икономики в света се обединиха около идеята да работят за постигане на повече справедливост при разпределянето на ваксините срещу COVID-19.

Това стана на среща на здравните министри на Г-20 в Рим, на която се начертаха следващите стъпки в усилията за ограничаване на коронавируса.

"Можем да се обединим около нещо, което министрите нарекоха Римски пакт" - обяви италианският здравен министър Роберто Сперанца, цитиран от ДПА.

Един от основните ангажименти в този пакт е по-справедливото разпределяне на ваксините, при което се споделя разбирането, че ваксинацията е право на всички, а не привилегия за малцина", подчерта Сперанца.

Германия планира да предостави 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на международна кампания за ваксиниране, обяви немският здравен министър Йенс Шпан.

"Толкова ваксини сме сложили в собствената си страна", добави Шпан, обяснявайки, че с дарението страната му ще даде своя принос за постигането на голямата цел поне 20% от световното население да бъдат ваксинирани преди 2022 година.

"Пандемията ще приключи едва след като бъде овладяна по целия свят и заради това е опасно да нямаме глобален отговор срещу нея" - коментира Шпан на една от последните министерски срещи на Г -20 преди срещата на лидерите й в края на октомври, в Рим.

На двудневната среща здравните министри обсъждаха как бъдещите пандемии могат да бъдат пизбегнати и как страните да бъдат по-добре подготвени.

Целта е да изпратим "силно послание за сътрудничество, солидарност и справедливост, като заявим твърдото си убеждение, че никой не трябва да бъде изоставен", заявиха организаторите на срещата.

Русия призова страните от Г-20 да признаят цифровите сертификати за ваксинация срещу COVID-19, като се разработят общи протоколи за трансгранично пътуване на ваксинираните.

Здравният министър на Русия - Михаил Мурашко призова всички прилагани ваксини срещу коронавируса да се признават. А колегите му - Шпан и Сперанца подчертаха колко важна е ваксинацията преди следващата вълна, очаквана през есенните месеци.

Германския здравен министър посочи, че за да може страната му да е сравнително защитена, предвид идващата заплаха, трябва да се ваксинират минимум 5 милиона души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.