Искат проверените дезинфектанти срещу COVID-19 да се продават на отделни щандове
3

Искат проверените дезинфектанти срещу COVID-19 да се продават на отделни щандове

Истинските продукти трябва да съдържат минимум 70% алкохол и са в течно състояние, а не под формата на гел.

Граждани искат дезинфектантите да са на отделни щандове, подобно на храните. Това стана ясно на първия уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция. Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация. 

В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

Шандове няма да се въвеждат, но ще налагаме сериозни санкции на фирмите, които предлагат некачествени продукти, заяви държавният здравен инспектор пред пациенти и медии.

Според него особен риск крият онлайн продажбите, където няма контрол от страна на държавата. Постоянно си играем на котка и мишка, сменят се сървъри, така че трябва да се обмисли дали това изобщо да бъде разрешено, обяви д-р Кунчев.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, допълни държавният санитарен инспектор.

Според Ангел Кунчев хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. Фирмите-производителки пък трябва да се проверяват в специален списък на здравното ведомство.

В момента има намаление с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, заяви д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки.

Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

Вълната, която премина през Балканите, сега се насочва към Европа, предупреди държавният здравен инспектор.

Според специалистите, социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурният начин да защитим здравето на нас и нашите близки. Точният дезинфектант задължително трябва да има разрешение от Министерство на здравеопазването и да е регистриран като биоциден продукт, да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.