0

Н амаляване на ДДС-то за продадените билети за филмови прожекции – тази мярка обсъдиха на среща министърът на културата Боил Банов и Асоциацията на българските киносалони. След като залите бяха повторно затворени от 27 ноември във връзка с пандемията, операторите предупредиха, че предстои масово фалиране, ако бизнесът не бъде подкрепен.

Намаляване на ДДС-то за продадените билети за филмови прожекции – тази мярка обсъдиха на среща министърът на културата Боил Банов и Асоциацията на българските киносалони. След като залите бяха повторно затворени от 27 ноември във връзка с пандемията, операторите предупредиха, че предстои масово фалиране, ако бизнесът не бъде подкрепен.

Председателят на УС на асоциацията Божидар Илиев обясни, че още през месец март, когато бе обявено извънредното положение, киносалоните са освободили част от нискоквалифицирания си персонал. Той подчерта, че киносалоните са силно зависими от наличието на „продукт“, а качването на филм на голям екран е процес, който трае до няколко месеца.

Освен за по-ниско ДДС, културното министерство е обещало и съдействие на операторите в участието по общите мерки, подготвяни от правителството за фирми, засегнати от втория „локдаун“. Ведомството ще даде и становище относно въпроса дали филмовите дистрибутори следва да се третират като засегнати от мерките, предвид на факта, че заради затворените киносалони те няма как да реализират дейността си.

Припомняме, че според заповедта на здравния министър всички културни институти преустановиха дейността си от края на миналата седмица. Изключение беше направено единствено за театрите при запълване на зрителските места в салоните до 30%, като беше обяснено, че в тях хората са на достатъчно голяма дистанция един от друг и седят статично.