0

А социацията на българските киносалони поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Повод за това стана предложената от него забрана за посещения на културни мероприятия на закрито.

Асоциацията на българските киносалони поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Повод за това стана предложената от него забрана за посещения на културни мероприятия на закрито.

Според отворено писмо на Асоциацията, изпратено и до здравния министър и министър-председателя, „мерките предложени спонтанно от Министъра на културата г-н Боил Банов бяха неадекватни и напълно необмислени“. От сдружението посочват, че в издадената заповед за преустановяването на посещенията не се посочва точно „спиране на експлоатацията“ или „затваряне“ на киносалоните. Така документът служи като разпореждане хората да не ходят на кино, но не представлява правно основание за операторите да затворят кината.

Изпадаме в ситуация на неизпълнение на договорни задължения към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите служители, без наличието на документ за форсмажорни обстоятелства

гласи още част от писмото. Асоциацията допълва също, че изпълнението на заповедта по градовете се извършва по неясен начин, а от Регионалните здравни инспекции операторите на киносалоните не получават адекватни отговори.

Сдружението настоява да бъдат разработени алгоритми, които да свързват пряко броя на заболелите със забрана за струпване над определен брой хора на обществени места. Сред техните предложения е зрителите в киносалоните да бъдат настанявани през една седалка.

В работата си не решавам нищо спонтанно. Много обмислено е това предложение и то е свързано с дублирането на двата вируса. Грип Б, заради който учениците са във ваканция, в момента, в който се съчета с първи случай на коронавирус, тези мерки са задължителни и най-адекватни.

Аз не издавам заповедта за това, кой трябва да бъде санкциониран. Това е работа на здравните органи“, обясни пред Нова тв Боил Банов. Той допълни, че здравето на хората се поставя на първо място, като целта е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас да не повтори тази в Италия. „Целта е превантивно да отблокираме поне единия вирус“, уточни още културният министър, като призова всички да се съобразят с временните мерки.

Очаква се в сряда Банов да се срещне с представители и на кината, и на театрите.