*Аверът на Цветан Василев проверяван заради делото за ОПГ за пране на пари
*Списъкът за отнемане включва няколко имота, банкови сметки и друго имущество

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла иск за конфискация на имоти и пари на обща стойност 13 млн. лв. от авера на Цветан Василев – собственика на „ЕМКО“ Емилиян Гебрев и сина му Христо в Софийски градски съд. Това съобщиха от комисията, а като информацията бе потвърдена и от съда. Искът е постъпил в съда на 10 май, а на 13 май по него е образувано гражданско дело.

Проверката на имуществото на Гебрев и сина му е стартирала след като двамата се сдобиха с обвинения за организирана престъпна група за пране на пари. Част от нея е и адвокатът на подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев – Лазар Карадалиев, както и друг доверен човек на банкера-беглец - бившият директор на „Дунарит“ Кръстьо Кръстев. Гебрев е обвиняем за пране на пари заради купуването на русенския оръжеен завод, като според разследващите бизнесменът е знаел, че Василев е

придобил предприятието

с престъпни пари.

Въпреки това от КПКОНПИ съобщиха, че акции на „Дунарит“ и „ЕМКО“ не са сред запорираните активи, за които комисията иска отнемане в момента.

Върху акциите на „Дунарит“ обаче има заложен запор от КПКОНПИ от преди няколко години, но той е заради иска за 2,2 млрд. лв. срещу Цветан Василев. Тогава по искане на комисията е бил наложен запор над акциите на настоящия мажоритарен собственик на „Дунарит“ - „Кемира“, тъй като тече процес за отнемането им в полза на държавата, защото са придобити с пари от КТБ. За да заобиколи този запор Гебрев пробва да сложи ръка над военния завод чрез увеличение на капитала му. От КПКОНПИ обаче са категорични, че „извършените сделки със запорираните акции на „Дунарит“

имат за цел да осуетят

евентуалното им отнемане

в полза на държавата“. Същото е мнението и на синдиците на КТБ, според които „исканото от „ЕМКО“ разрешение за извършване на концентрация чрез придобиване на акции от капитала на „Дунарит“, най-вероятно представлява неправомерно и координирано действие на лица и дружества, насочено към лишаване на КТБ от възможността да събере в масата на несъстоятелността вземанията“ си от „Дунарит“, мажоритарния му собственик „Кемира“ и дружеството майка „Хедж инвестмънт България“.

Самият Гебрев в продължение на години се опитва буквално да открадне русенския военния завод с поредица от схеми, работещи в негов интерес и на партньора му Цветан Василев. Именно банкерът-беглец стои в основата на схемите, прилагани от собственика на „ЕМКО“, който пък от своя страна дълго време осигуряваше тлъсти финансови инжекции за Василев, източвайки предприятието. Макар

юридически да няма

права върху „Дунарит“,

благодарение на посочен от него самия борд на дружеството, вече повече от 2 години Гебрев го източва, като осигуряваше доскоро солидни финансови инжекции към банкера-беглец Цветан Василев и покровителите му в Русия в лицето на олигарха Константин Малофеев и обкръжението му. Именно заради тези врътки собственикът на ЕМКО Емилиан Гебрев се сдоби с обвинение за пране на пари заедно с неколцина други пионки на Василев.

Благодарение на откраднатите от военния завод пари, Василев поддържа вече години охолния си начин на живот в Белград и плаща хонорари на адвокати, журналисти на повикване и говорители, за да го бранят от възмездието за престъпленията му. В това е активно подпомаган от медиите на подсъдимия издател и негов ортак по съдба и схеми Иво Прокопиев.

Фабриката включи машината за лъжи срещу Пеевски

 Още в първите минути, щом новината за иска изтече в медийното пространство, от Фабриката за фалшиви новини на подсъдими олигарси предприеха обичайната си стратегия – да се замаскира информацията с атака срещу някой друг. В случая залпът беше насочен срещу основния враг на задкулисни играчи като Цветан Василев и Иво Прокопиев – депутатът от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

За целта машините за медийна манипулация - „Клуб Зет“ (на подсъдимия олигарх Огнян Донев), „Медиапул“ (на говорителакат на Командира Стояна Георгиева) и „Сега“ (на газовия барон Сашо Дончев) моментално към дописките си за иска пришиха и старата си лъжа, че Пеевски искал да превземе „Дунарит“. Тази инсинуация беше опровергавана многократно, включително и от самият Пеевски, който заяви, че никога не е искал и няма да се занимава с оръжейни дружества.

Вместо да обяснят на аудиторията си как Гебрев и Василев са сложили ръка на военния завод и го ползват като касичка обаче, перодръжките на олигархията впериха поглед в офшорката „Виафот“, обяснявайки как тя се смятала за контролирана от Пеевски. Акцентирайки върху „Виафот“ всъщност се опитват да скрият истината, че единствените погасени кредити на „Дунарит“ към КТБ са благодарение именно на тази фирма. Коя е истината, която се премълчава? Общо дългът на „Дунарит“ и групата дружества, свързани с него, към фалираната от Василев банка е за 200 млн. лева. От тях висят 150 млн. лева. Погасени са само около 50 млн. лева – благодарение на вземанията, които са прехвърлени от „Виафот“ към друга фирма, която пък ги прехвърля на КТБ още през лятото на 2017 г. Това много ясно показва, че "Виафот" вече няма никакво отношение по казуса с вземанията от "Дунарит".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокатът на БГ Мадоф остава зад решетките

Арестуваният преди седмица за пране на пари скандален адвокат Лазар Карадалиев окончателно бе оставен зад решетките с решение на Апелативния специализиран наказателен съд. Защитникът на банкера беглец Цветан Василев и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев опита да метне магистратите, че страда от новия коронавирус, но трикът му не сполучи. Единствено заради съмненията му до следствения арест бе разкаран екип на Националната референтна лаборатория, за да му вземе проба.

Адвокат Лазар Карадалиев пробва да отърве ареста заради коронавируса

Лазар Карадалиев, адвокатът на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, срещу когото бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, яхна актуалната тема с коронавируса.

Евромагистратите категорични: КПКОНПИ може да отнеме имането му

Съдът в Люксембург поряза Цветан Василев

Евромагистратите категорични: КПКОНПИ може да отнеме имането му

Базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) поряза Цветан Василев и заби звучен шамар на опитите му – неговите и на останалите олигарси със запорирано имане да го спасят от конфискация.