Повече пари за зеленчуци, овошки и животновъдство е едно от най-важните неща, за които ще настоява България в следващия период на Общата селско стопанска политика (ОСП 2021-2027 г.), каза Десислава Танева, министър на земеделието.

 Това означава, че ние ще настояваме не само да се запази обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и мляко, но и тези средства да се увеличат поне с 3%, каза тя.
Припомняме, че един от най-големите противници на обвързаната подкрепа е Германия, с чиито министър на земеделието Танева се срещна няколко пъти в последните няколко седмици.
Срив
Министърът на земеделието предупреди, че ще има огромен срив в животновъдството, ако страната ни не успее да защити така наречената преходна национална помощ. Най-просто казано, става дума за средства, които животновъдите получават затова, че трябва да се адаптират към новите пазарни условия след присъединяването. При евентуалното им спиране, ще бъде засегната подкрепата към 7500 животни под селекционен контрол и средствата за техните собственици ще намалеят с около 35 на сто. А в момента общият размер на помощта възлиза на 121 млн. лв. за животновъдството. Представете си за каква огромна липса става дума, и какъв срив ни чака, ако не успеем да защитим това искане, обясни тревожно Танева.
План
Полагаме усилия, инициирали сме декларация, имаме подкрепа от други страни-членки, имаме съвсем конкретен план за комуникация с още страни, за да получим мнозинство като подкрепа за да запазим преходната помощ. Нямаме друг инструмент, който да компенсира спирането й, допълни тя. Друга съществена част от исканията на България ще са да се борим за по-леки изисквания към малките фермери. Най- общо казано, към тях да няма толкова строги изисквания както към големите, които имат средствата и капацитета да се справят.
Дискомфорт
Според Венцислав Върбанов, председател на браншовата асоциация АЗПБ в новата ОСП трябва да се мисли за тези земеделци, които създават продукт. Той коментира и темата за налагане на тавани на плащанията, която в момента създава най-големият дискомфорт особено на големите земеделци. Върбанов каза, че за всички е ясно, че тавани ще има, но трябва да се вземе предвид спецификата на отделните страни и това да е водещото. Окрупняването трябва да бъде поставено в някаква рамка, допълни той.
Иновации
Различно и неочаквано мнение изрази Светлана Боянова, бивш зам. земеделски министър и настоящ председател на НПО в агросектора. Аз съм от хората, които са били най-големите защитници на обвързаната подкрепа, но трябва да се огледаме и да направим изследване дали тя успя да свърши работа на плодовете и зеленчуците. Боянова изказа радикално мнение, че трябва да се направи проучване дали наистина българинът иска да яде български плодове и зеленчуци. И в крайна сметка какво разбира под български. Чужди сортове отгледани на българска земя или български сортове домати, расли на българска земя и отгледани от български фермери. Според Боянова в следващите години трябва да се говори повече за земеделие и иновации, които са от полза на хората в сектора, а не за субсидии.

По темата: агротелеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пластмасовите саксии не са подходящи в жегите. Мушици и акари нападат ароматните растения –  прогонете ги с цитрусова настойка

Билките виреят и на балкона

Пластмасовите саксии не са подходящи в жегите. Мушици и акари нападат ароматните растения – прогонете ги с цитрусова настойка

 

Наближава подходящото време да си засеем билки вкъщи. Обикновено това се прави или есента или в средата на март.

Замества  соевия  шрот

Сложете грах в храната на кокошките

Замества соевия шрот

Грахът в някои райони на страната се произвежда в значителни количества и много стопани имат възможност да го използват при храненето не само на домашните птици.