0

Е дин от най-големите културни фестивали в България – Дните на японската култура, предлага пъстра програма от 20 събития в рамките на своето 30-о юбилейно издание. В продължение на 3 месеца до 6 декември публиката ще има възможност да се докосне до японските традиции и дух в театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката, модата и т.н. чрез поредица от вълнуващи срещи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Един от най-големите културни фестивали в България – Дните на японската култура, предлага пъстра програма от 20 събития в рамките на своето 30-о юбилейно издание. В продължение на 3 месеца до 6 декември публиката ще има възможност да се докосне до японските традиции и дух в театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката, модата и т.н. чрез поредица от вълнуващи срещи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Първата проява от афиша вече е факт – вдъхновяващата изложба „+ 7 HOURS“, която ще продължи до 18 септември в СКЛАД – Пловдив. Това е проект на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Изложбата цели да представи преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременната мода. Инспириран от явления в съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете държави, проектът показва дрехата като основно изразно средство и художествен обект, носещ свое собствено послание. Крайният резултат пространствена модна инсталация, включваща атрактивни, концептуални облекла обекти, разработени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн. Посетителите ще могат да се насладят и на уникален моден филм с участието на актрисата Ирмена Чичикова, съвместна продукция на български и японски артисти.

Проектът „+ 7 HOURS“ е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.