Ирански и турски дини подбиват пазара на българските, съобщи в ефира на БНТ Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците. По думите му иранските дини влизат у нас като турски, защото югоизточната ни съседка има споразумение с ЕС за безмитен внос на определени количества.

„Много малки количества от дините се обявяват за произведени в Иран. Освен това има и голямо присъствие на пазара и на продукция от Гърция, което обаче е вътрешно-общностна доставка в рамките на Евросъюза”, поясни той. Според него проблемът на нашите производители на дини е, че те започват първите си продажби в момент, когато е пикът на вноса от съседните страни. Това става, когато дините в Турция се пласират, едва ли не за жълти стотинки от полето. Така първите продажби на нашите производители са блокирани от евтиния внос от съседната държава.

Диетологът проф. Донка Байкова, която бе също в студиото на БНТ, препоръча да предпочитаме българските сезонни плодове, включително и родните дини. „В препоръките на световната здравна организация се казва, че е добре да се консумират местни сезонни плодове и зеленчуци. В някои западноевропейски страни има изисквана пресните храни за пряка консумация да бъдат произведени не по-далеч от 80 км от мястото на консумация”, припомни тя. „Те са най-ароматни и витаминозни, не са пътували хиляди километри и не са били обработени с консервиращи вещества, за да бъдат годни за консумация и след месец”, обясни професорът.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), най-голямата пречка пред българските земеделски стопани е нежеланието им да се сдружават и да работят заедно. По думите му, време е те да започнат да се обединяват и да прилагат добри производствени практики, както това се прави навсякъде в ЕС. „Никой не може да се ангажира вместо тях и да поеме пазарния риск. В момента българските производители на дини отглеждат реколта, без да мислят къде и как ще ги реализират и да мислят за пазара и правилно да подбират сортовете. Гръцките дини например са по-скъпи, но се предлагат на търговците в палета и е по-лесна за продажба. Вече отделни наши производители също го правят”, поясни Иванов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.