ИПИ: Пандемичният дял на дефицита остава и за нормални времена

ИПИ: Пандемичният дял на дефицита остава и за нормални времена

Една промяна на правилото за дефицита сега ще си остане в сила за постоянно и ще позволи по-голям дефицит и в наглед нормални години, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Наскоро от финансовото министерство публикуваха законопроект за промяна в Закона за публичните финанси. С него се изменят иначе строгите фискални правила. „Предложения за промени в рамковия закон за бюджета трябва да се разглеждат с повишено внимание, а когато се променят фискалните правила, непосредствено преди да бъде внесен бюджет в година на криза, повишеното внимание граничи с подозрение", смята Ганев. Текстовете предвиждат бюджетният дефицит, изчислен по европейската методология (начислена основа), да надвишава 3% при появата на извънредни обстоятелства.

С втората програма бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма, изчислен на касова основа, също ще може да бъде 3% от БВП. Според Ганев обаче фискалните правила не са параван на бюджетната политика в добрите времена и не следва да се променят в лошите. Икономистът пише, че сегашният закон вече вече предвижда отклонения при извънредни обстоятелства и по-голям спад на икономиката. Пример за това е, че след актуализацията на бюджета за текущата година предвиденият дефицит на касова основа вече е 3.5 млрд. лв. (близо 3% от БВП), което е допустимо спрямо закона именно поради наличието на извънредна ситуация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.