0

А налитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет във Варна. Това съобщи проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение.

Аналитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет във Варна. Това съобщи проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение.

Проектът се нарича Transtem и е стартирал на 1 октомври, тази година. Toй е на стойност 2,5 милиона евро, които се осигуряват от Европейската комисия. Срокът му е 5 години и ще се реализира в базата на Центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия в УМБАЛ „Света Марина“.

Медицинският университет във Варна е първият у нас, който успя да се пребори с над 100 конкуренти и да спечели конкурса „Ръководител на Европейското научно пространство“, посочи още проф. Тончев.

„С този проект ще бъде допълнен и надграден потенциалът на учебното заведение в областта на регенерацията. Ръководителят на проекта ще бъде избран с международен конкурс до май 2020 г. Той ще изгради екип, чиято работа ще бъде финансирана с отпуснатите евросредства. Крайната цел е след 5 години МУ-Варна да разполага с подготвени млади учени, както и да се разшири обемът и видът на трансплантациите на стволови клетки у нас“, допълни Тончев.

Няма изискванията към националността на кандидатите, а единствените условия са те да да имат академични и научни постижения, както и връзка с индустрията. Заплатата, която ще получава ръководителя на екипа, ще бъде 240 000 лева на година. Проф. Тончев допълни, че екипът ще бъде селектиран през втората година и ще включва между 6 и 10 души от целия свят.

В научно-изследователския институт на университета вече работят 3 екипа, чиито занимания са в сферата на стволовите клетки. Над 100 са трансплантациите на костно-мозъчни стволови клетки, извършени от екипа на на проф. Игор Резник. Правят се и клинични изпитания за използването им при автоимунни болести, като множествената склероза.

140 души с увреждания на роговицата на очите са прогледнали след присаждане на собствени или от донор лимбални стволови клетки от екипа на зам.-ректора на МУ-Варна, проф. Христина Групчева. Третият екип начело с проф.Тончев пък е пионер у нас в изследването на стволовите клетки в мозъка. Самият той посочи, че изпитанията още са на експериментално ниво, но потенциалът е огромен, тъй като се засяга широк кръг от неврологични и психиатрични болести.