Инвестират 2,5 милиона евро в аналитичен център по биология на стволовите клетки

Инвестират 2,5 милиона евро в аналитичен център по биология на стволовите клетки

Аналитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет във Варна. Това съобщи проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение.

Проектът се нарича Transtem и е стартирал на 1 октомври, тази година. Toй е на стойност 2,5 милиона евро, които се осигуряват от Европейската комисия. Срокът му е 5 години и ще се реализира в базата на Центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия в УМБАЛ „Света Марина“.

Медицинският университет във Варна е първият у нас, който успя да се пребори с над 100 конкуренти и да спечели конкурса „Ръководител на Европейското научно пространство“, посочи още проф. Тончев.

„С този проект ще бъде допълнен и надграден потенциалът на учебното заведение в областта на регенерацията. Ръководителят на проекта ще бъде избран с международен конкурс до май 2020 г. Той ще изгради екип, чиято работа ще бъде финансирана с отпуснатите евросредства. Крайната цел е след 5 години МУ-Варна да разполага с подготвени млади учени, както и да се разшири обемът и видът на трансплантациите на стволови клетки у нас“, допълни Тончев.

Няма изискванията към националността на кандидатите, а единствените условия са те да да имат академични и научни постижения, както и връзка с индустрията. Заплатата, която ще получава ръководителя на екипа, ще бъде 240 000 лева на година. Проф. Тончев допълни, че екипът ще бъде селектиран през втората година и ще включва между 6 и 10 души от целия свят.

В научно-изследователския институт на университета вече работят 3 екипа, чиито занимания са в сферата на стволовите клетки. Над 100 са трансплантациите на костно-мозъчни стволови клетки, извършени от екипа на на проф. Игор Резник. Правят се и клинични изпитания за използването им при автоимунни болести, като множествената склероза.

140 души с увреждания на роговицата на очите са прогледнали след присаждане на собствени или от донор лимбални стволови клетки от екипа на зам.-ректора на МУ-Варна, проф. Христина Групчева. Третият екип начело с проф.Тончев пък е пионер у нас в изследването на стволовите клетки в мозъка. Самият той посочи, че изпитанията още са на експериментално ниво, но потенциалът е огромен, тъй като се засяга широк кръг от неврологични и психиатрични болести.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.