Инвестиционните банки по цял свят планират да съкратят близо 30 000 работни места заради спадащи печалби, слаба търговия и разрастващата се автоматизация, които предвещават едно адско лято за сектора. От април до момента съкращенията са хиляди като най-много има в Европа или по-точно в „Дойче банк“.

Найголямата германска банка обяви наскоро, че смята да уволни 18 000 служители. Британската „Barclays“ пък ще освободи 3000 работници, като част от тях сами са напуснали. Това са

близо 4% от служителите в банката.

„Société Générale" също планират да уволнят 1600 души като това ще засегне основно заетите във офисите Франция и Ню Йорк.

Положението е подобно и за американските банки, където „Citigroup“ заяви, че ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект влияят върху работните места и правят намирането на работа по-трудно. От банката смятат да уволнят стотици тази година като това ще засегне и звеното с акции, което ще е с 10% по-малък персонал. Според говорител на банката

причина е динамичният пазар.

„Предизвикателствата пред банката са идентични за банковия сектор по цял свят“, коментират от MarketsInsider. Според данни на Bloomberg пък печалбата на 5-те най-големи банки в САЩ е с 8% по-малка за последното тримесечие, следвайки 14% спад от първото.

„Това няма да е последната поредица от уволнения заради положението на пазара“, коментира аналитикът в голяма инвестиционна компания Джеф Харте, цитиран от „Bloomberg“. “Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин”, смята той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ББР посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд. Събитието ще се състои на 24 и 25 октомври 2019 г. и ще бъде официално открито от главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев.

Профил на длъжника: едни и същи с необслужени кредити и теглят нови

Най-честите некоректни платци са едни и същи потребители с по няколко необслужени кредита, като регулярно тегли и трупа нови. У нас преоблада нагласата, че некоректните платци са задължително хора, които са изпаднали в крайна невъзможност да покрият дълговете си. А това много рядко е така, твърди Лилия Димитрова, изпълнителен директор на голяма колекторска компания.

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване в близките месеци, сочи проучване на консултантската компания McKinsey, цитирано от в. "Ле-з-еко". Уязвимостта на банковите учреждения се обяснява с условията на ниски лихви и тревожните прогнози за растежа.