Инвестиционните банки по цял свят планират да съкратят близо 30 000 работни места заради спадащи печалби, слаба търговия и разрастващата се автоматизация, които предвещават едно адско лято за сектора. От април до момента съкращенията са хиляди като най-много има в Европа или по-точно в „Дойче банк“.

Найголямата германска банка обяви наскоро, че смята да уволни 18 000 служители. Британската „Barclays“ пък ще освободи 3000 работници, като част от тях сами са напуснали. Това са

близо 4% от служителите в банката.

„Société Générale" също планират да уволнят 1600 души като това ще засегне основно заетите във офисите Франция и Ню Йорк.

Положението е подобно и за американските банки, където „Citigroup“ заяви, че ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект влияят върху работните места и правят намирането на работа по-трудно. От банката смятат да уволнят стотици тази година като това ще засегне и звеното с акции, което ще е с 10% по-малък персонал. Според говорител на банката

причина е динамичният пазар.

„Предизвикателствата пред банката са идентични за банковия сектор по цял свят“, коментират от MarketsInsider. Според данни на Bloomberg пък печалбата на 5-те най-големи банки в САЩ е с 8% по-малка за последното тримесечие, следвайки 14% спад от първото.

„Това няма да е последната поредица от уволнения заради положението на пазара“, коментира аналитикът в голяма инвестиционна компания Джеф Харте, цитиран от „Bloomberg“. “Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин”, смята той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гуверньорът на БНБ: Кризата ни отдалечава от Еврозоната

Кризата, която започва в момента, ни отдалечава от еврото, тъй като не са реалистични сроковете за реализиране на първата стъпка, а именно – присъединяването ни към Банковия съюз и участие във Валутния механизъм. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на Нова телевизия.

БНБ: Гражданите ще могат да отстрочват вноските по кредити

Гражданите ще могат да отсрочват вноските по кредити. Това ще стане с въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който да се спират плащания по кредити, каза управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия.

Горанов: Предстои актуализация на бюджета и теглене на държавен заем (ОБНОВЕНА)

През седмицата правителството ще представи предложения за актуализация на бюджета. Обмисля се и вариант за финансиране на държавата чрез теглене на нов дълг от международните пазари, като все още се правят сметки за него, обяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.