Инвестиционните банки по цял свят планират да съкратят близо 30 000 работни места заради спадащи печалби, слаба търговия и разрастващата се автоматизация, които предвещават едно адско лято за сектора. От април до момента съкращенията са хиляди като най-много има в Европа или по-точно в „Дойче банк“.

Найголямата германска банка обяви наскоро, че смята да уволни 18 000 служители. Британската „Barclays“ пък ще освободи 3000 работници, като част от тях сами са напуснали. Това са

близо 4% от служителите в банката.

„Société Générale" също планират да уволнят 1600 души като това ще засегне основно заетите във офисите Франция и Ню Йорк.

Положението е подобно и за американските банки, където „Citigroup“ заяви, че ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект влияят върху работните места и правят намирането на работа по-трудно. От банката смятат да уволнят стотици тази година като това ще засегне и звеното с акции, което ще е с 10% по-малък персонал. Според говорител на банката

причина е динамичният пазар.

„Предизвикателствата пред банката са идентични за банковия сектор по цял свят“, коментират от MarketsInsider. Според данни на Bloomberg пък печалбата на 5-те най-големи банки в САЩ е с 8% по-малка за последното тримесечие, следвайки 14% спад от първото.

„Това няма да е последната поредица от уволнения заради положението на пазара“, коментира аналитикът в голяма инвестиционна компания Джеф Харте, цитиран от „Bloomberg“. “Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин”, смята той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: Струва си да се продължи дебатът за еврото

„Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно по причина, че тези, които в момента развяват знамената, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени.

Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Финансовият надзор на Румъния отне лиценза за извършване на застрахователна дейност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Клонът, чрез който румънският застраховател извършва дейност в България има минимален пазарен дял от 0,3% и не сключва застраховки "Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).