Инвестиционните банки по цял свят планират да съкратят близо 30 000 работни места заради спадащи печалби, слаба търговия и разрастващата се автоматизация, които предвещават едно адско лято за сектора. От април до момента съкращенията са хиляди като най-много има в Европа или по-точно в „Дойче банк“.

Найголямата германска банка обяви наскоро, че смята да уволни 18 000 служители. Британската „Barclays“ пък ще освободи 3000 работници, като част от тях сами са напуснали. Това са

близо 4% от служителите в банката.

„Société Générale" също планират да уволнят 1600 души като това ще засегне основно заетите във офисите Франция и Ню Йорк.

Положението е подобно и за американските банки, където „Citigroup“ заяви, че ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект влияят върху работните места и правят намирането на работа по-трудно. От банката смятат да уволнят стотици тази година като това ще засегне и звеното с акции, което ще е с 10% по-малък персонал. Според говорител на банката

причина е динамичният пазар.

„Предизвикателствата пред банката са идентични за банковия сектор по цял свят“, коментират от MarketsInsider. Според данни на Bloomberg пък печалбата на 5-те най-големи банки в САЩ е с 8% по-малка за последното тримесечие, следвайки 14% спад от първото.

„Това няма да е последната поредица от уволнения заради положението на пазара“, коментира аналитикът в голяма инвестиционна компания Джеф Харте, цитиран от „Bloomberg“. “Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин”, смята той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владислав Горанов: НАП има средства да плати глобата си

Националната агенция за приходите (НАП) има достатъчно средства, за да плати глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) смята да наложи следващата седмица, обяви вчера финансовият министър Владислав Горанов, който придружаваше премиера Бойко Борисов за откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград. Причина за нея е изтичането на личните данни на над 5 млн. българи.

Обявиха ликвидацията на фалиралия „Олимпик“

Решението за откриване на производство по ликвидация на „Olympic Insurance Co. Ltd“ - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на България чрез "Застрахователна компания Олимпик - клон България", е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщиха от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Потребителските кредити у нас с над 10% ръст за година

Потребителските кредити у нас са нараснали с 11.2% през юли 2019 г. в сравнение със същия период предходната година. Сегашният им размер е 9.783 млрд. лв. като е налице 10.6% годишно повишение през шестия месец на годината, показват данни на Българска народна банка (БНБ).