Инвестиция в имоти VS. инвестиция в акции на компании за имоти
3

Инвестиция в имоти VS. инвестиция в акции на компании за имоти

Как да избегнем зависимост на вложенията ни в недвижимости

Безспорно най-популярната инвестиция сред българите е инвестицията в недвижим имот, най-често жилищен, макар и това да е свързано с тегленето на големи заеми, които се изплащат в продължение на дълги години. Но каква доходност носи една такава инвестиция и в действителност ли е толкова атрактивна.

Нека предположим, че искаме да купим напълно обзаведено жилище 100 кв. м. на цена от 120 000 евро, което ще отдаваме под наем като ще финансираме покупката със собствени средства от спестявания. Разходите по сделката възлизат на 6 000 евро, като включват данък за придобиване на имота, такса за вписване, нотариални такси и брокерски комисионни. Доходността, която бихме реализирали за една година, ако отдадем апартамента под наем при 600 евро месечно е от 3.6% до 4.4 на сто в зависимост от заетостта на имота.

Тъй като всички разходи, с изключение на данъка върху доходи от наем, са постоянни,

реализирането на доходност е силно зависимо от заетостта

на имота, особено когато покупката му е финансирана със заем, тъй като вноските по кредита формират основната част от разходите. Съществуват обаче и други форми на инвестиция в недвижими имоти, които са по-малко популярни, но които позволяват да се преодолеят част от недостатъците на инвестицията, свързана с покупка на недвижим имот и най-вече да се избегне поемането на прекомерен финансов риск. Алтернатива на инвестицията чрез директната покупка на недвижим имот – жилище, офис, търговски площи и земи, са инвестициите в дружества, чиято основна дейност е свързана с придобиването, управлението и продажбата на недвижими имоти.

Инвестицията в такъв вид дружества е отлична възможност

за хората, които разполагат с по-малко свободни средства и не могат да си позволят да финансират покупка на имот, смятат инвестиционните посредници. Също така вложението е подходящо, ако вече вече изплащате кредит за покупка на жилище и не желаете или не можете да си позволите да натоварите бюджета си с още кредити. Подходяща е при наличието на малки спестявания, за които се търси ниско рискова алтернатива на банковия депозит и възползване от развитието на пазара на търговските и бизнес имоти или пазара на земеделска земя. Този тип инвестиция дава възможност за диверсифициране на риска в портфолио от активи, а не в един конкретен актив. Така може да се постигне получаване на доходи от недвижими имоти, но да не се ангажирате пряко с обслужването на недвижимите имоти и грижата за тях.

Най-често този тип дружества са организирани като АДСИЦ

(акционерно дружество със специална инвестиционна цел). Това е специална правна форма в българското законодателство, предвидена за дружества, които се занимават със секюритизиране на недвижими имоти или вземания. Редът за тяхното създаване и функциониране е уреден в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦ). Тези дружества подлежат на лицензиране от КФН и са публични по закон като акциите им се търгуват свободно на българска фондова борса. Предметът на дейност на този тип дружества е свързан с набирането на публичен ресурс чрез издаване на ценни книжа (акции), който се инвестира в портфолио от активи (недвижими имоти или вземания). Недвижимите имоти могат да бъдат жилищни сгради, търговски площи, офис сгради, земеделска земя и др., които се намират на територията на България.

Едно от предимствата на инвестициите в акции

на АДСИЦ е, че минимум 90% от реализирана печалба за годината се изплаща като дивидент на акционерите по закон. Дружествата са учредени и лицензирани съгласно изискванията на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, чието спазване е под контрола на Комисията за финансов надзор. Дружествата са със публичен статут и акциите им се търгуват на БФБ, което предоставя ликвидност като някои от акциите на този тип дружества са едни от най-ликвидните на борсата. Освен това публичният статус задължава компаниите да оповестяват регулярно финансова информация и всякакви други значими събития, които имат връзка с развитието на бизнеса и резултатите от него, което предоставя повече прозрачност за инвеститорите. Печалбата на дружествата със специална инвестиционна цел не се облага с корпоративен данък. Капиталовата печалба, която инвеститорите реализират при търговия с акциите на тези дружества, както и на всички останали публични компании не подлежи на данъчно облагане. Дивидентите, които акционерите физически лица получават, се облагат с 5% данък. На Българска фондова борса се търгуват акциите на няколко АДСИЦ-а, които предоставят инвестиционни възможности в различен сегмент на недвижимите имоти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.