Преките чуждестранни инвестиции в България са се увеличили с 4,5 млн. евро само през април, докато преди година е отчетено намаление с цели 43,9 млн.евро, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за април 2018 г.

Въпреки положителния месечен тренд направените у нас преки чуждестранни инвестиции от януари до април са се свили с 50,6% или със 116,2 млн. евро на годишна база. Така към края на четвъртия месец от годината те са възлизали на 113 млн. евро, а миналата година по същото време сумата е била 229,2 млн. евро.

Според изчисленията на централната ни банка чужди граждани са закупили имоти в родината ни за 3,4 млн. евро. По това перо се наблюдава минимален ръст, тъй като през първите четири месеца на миналата година покупките на недвижими имоти са били на стойност 3,3 млн. евро. По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия, които са закупили апартаменти и къщи 2,1 млн. евро. Половин милион са вложили и гражданите на Казахстан и 400 хил. евро израелците.

Най-големите нетни преки инвестиции в страната от януари до април обаче са дошли от Холандия - 149,1 млн. евро, Германия - 119 млн. евро и Русия - 116,7 млн. евро.

Макар и данните да показват тренд в положителна посока, тенденцията остава тревожна и показателна за състоянието на българската икономика и доколко страната ни е привлекателна дестинация за инвестиции. Текущите данни отново показват, че не само инвестициите, а и паричните преводи от емигрантите дърпат икономиката напред.

Общо за първите три месеца от 2018 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в родината си 287 млн. евро, което е с 3,9 млн. евро повече, отколкото за същия период на миналата година.

Основните трансфери на българите продължават да идват от Германия, САЩ, Испания, Гърция и Великобритания. И именно тези средства влизат директно в обращение. Описаните по-горе суми са и потвърждение на данните на НСИ, според които потреблението е основният двигател на икономиката. Помощта, която сънародниците ни зад граница изпращат тук, отива за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки.

Разбира се, тази статистика не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой и изпратени в пликове и бусове суми.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До края на 2021 г. ще има магистрала между София и Белград

Магистрала ще свързва София с Белград до края на 2021 година. Транспортният министър Росен Желязков заедно със сръбския вицепремиер и ресорен министър Зорана Михайлович направиха инспекция на част от аутобана „Европа” на сръбска територия. Двете държави дадоха заявка за по-бърз и сигурен граничен контрол, посочва Нова телевизия.

Евтаназирани са и свине майки с малките им

Умъртвиха 165 прасета в Русенско

Евтаназирани са и свине майки с малките им

Умъртвени са 165 прасета в трикилометровата зона на двете огнища на африканска чума в Русенско, съобщи пред „Монитор“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Евтаназират свинете в огнищата на африканска чума в Русенско (ОБНОВЕНА)

Започна евтаназирането на свинете в трикилометровата зона около двете огнища на африканска чума в Русенско, съобщиха на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе. По първоначални данни в тази зона са отглеждани общо 35 прасета, но е възможно и да са повече.